Nagasaki poziva na zabranu nuklearnog oružja na 75. godišnjicu bombardovanja 1Foto: Beta/(Kyodo News via AP)

Japanski grad Nagasaki obeležio je danas 75. godišnjicu američkog bombardovanja atomskom bombom pozivajući svetske vođe i sopstvene lidere da učine više za uvođenje zabrane nuklearnog oružja.

U 11.02 po lokalnom vremenu, tačno kada je avion B-29 bacio bombu od 4,5 tona sa plutonijomom nazvanu „Debeli čovek“, preživeli iz bombardovanja u Nagasakiju i drugi učesnici minutom ćutanja odali su pošast za više od 70.000 mrtvih.

Ovo bombardovanje 9. avgusta 1954. dogodilo se tri dana pošto su SAD bacile atomsku bombu na Hirošimu, a tom prvom nuklearnom napadu u istoriji čovečanstva, poginulo je 140.000 ljudi. Japan je 15. avgusta kapitulirao, i time je završen Drugi svetski rat.

Na ceremoniji u Parku mira u Nagasakiju, u smanjenoj verziji zbog pandemije korona virusa, gradonačelnik Tomihisa Taue pročitao je izjavu mira.

U izjavi se izražava zabrinutost što zemlje sa nuklearnim oružjem poslednjiih godina odustaju od napora za razoružanje. Umesto toga one unapređuju nuklearno oružje i smanjuju ga radi lakše upotrebe, rekao je gradonačelnik.

Taue je posebno ukazao na SAD i Rusiju zbog pojačanog rizika zato što su ukinule Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa.

„Kao posledica toga pretnja od upotrebe nuklearnog oružja postaje sve realnija“, rekao je Taue. On je ukazao da je Sporazum o neširenju nuklearnog oružja (NPT) stupio na snagu pre 50 godina.

Taue je pozvao SAD i Rusiju da pokažu kako može da funkcioniše njihovo nuklearno razoružanje i proces revidiranja tog ugovora iduće godine.

„Pravi užas nuklearnog oružja nije još na odgovarajući način prenet svetu“ uprkos naporima preživelim od atomskih bombi, da Nagasaki bude poslednje mesto gde se takva tragedija dogodila, rekao je on.

On je takođe pozvao japansku vladu i poslanike da brzo potpišu Ugovor o zabrani nuklearnog oružja iz 2017. godine.

Japanski premijer Šinzo Abe više puta je odbio da potpiše taj ugovor, navodeći da japanski pristup nije da zauzima strane već da služi kao most između zemalja sa nuklearnim oružjem i onim koje ga nemaju i da ohrabruje dijalog da bi se postigla potpuna zabrana za nuklearno oružje.

Preživeli i grupe pacifista smatraju da Japan odbijanjem da potpiše Ugovor o zabrani nuklearnog oružja zapravo staje na stranu SAD-a i drugih nuklearnih država.

Abe je danas ponovio japanski stav navodeći teško okruženje za nacionalnu bezbednost i veliki jaz između dve strane oko nuklearnog razoružanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari