Najnovije vesti
Vesti Svet
"MAFIJA! OSTAVKA!" Bugarski demonstranti traže da Borisov ode, ponovo šatorima blokirali saobraćaj (FOTO)

"MAFIJA! OSTAVKA!" Bugarski demonstranti traže da Borisov ode, ponovo šatorima blokirali saobraćaj (FOTO)

Nakon što je policija u petak ujutru uklonila šatore sa ključnih raskrsnica u Sofiji, grupa demonstranata ponovo ih je kasnije u subotu postavila i blokirala saobraćaj.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Protest u Bugarskoj Foto: Borislav Troshev / EPA;
Protest u Bugarskoj

Policija ovoga puta nije uklonila šatore, javlja bugarska agencija BTA.

Oko 5.000 demonstranata okupilo se po kiši u središtu Sofije, uz povike "Mafija!" i "Ostavka!", trećeg dana zaredom, tražeći odlazak konzervativne nacionalističke vlade premijera Bojka Borisova.

Foto: Borislav Troshev / EPA;

Slični protesti organizovani su u još barem pet gradova u unutrašnjosti, u Varni i u Plovdivu.

Predsednik Rumen Radev prokomentarisao je u postu na Fejsbuku da je vlada umešala policiju u sukob s hiljadama demonstranata.

Foto: Borislav Troshev / EPA;

- Spremnost na žrtvovanje socijalnog mira u ime političkog opstanka je čin političke eskalacije bez presedana tokom bugarske tranzicije. Kriza bugarske demokratije ne može se rešiti represivnim i policijskim merama, može se samo produbiti - rekao je Radev.

Izjavio je da će ostavke kabineta i generalnog tužioca biti prvi korak ka povratku Bugarske u vladavinu zakona i demokratske procedure.

Foto: Borislav Troshev / EPA;

Glavna inspektorka Krasimira Stojadinova iz Metropolitanske uprave unutrašnjih poslova izjavila je jutros da će policija nastaviti da pokušava da nagovori demonstrante da uklone blokade. U toku noć niko nije uhapšen.