Nekadašnji logoraši traže od Zakerberga da zabrani negiranje Holokausta na Fejsbuku

Nekadašnji logoraši koji su preživeli Holokaust širom sveta udružili su se u kampanji kojom od direktora Fejsbuka Marka Zakerberga traže da preduzme mere za uklanjanje svakog sadržaja ku kojem se negira genocid koji su počinili nacisti.
Kampanja "No Denying It" traži od Zakerberga da sa te društvene mreže ukloni one grupe koje negiraju Holokaust, kao i stranice i postove koji sadrže govor mržnje. Takođe, traži se da takvi postovi, fotografije i video snimci budu uklonjeni i sa Instagrama.
 
Zakerberg je izazvao gnev mnogih kada je 2018. godine izjavio da postovi koji negiraju Holokaust ne moraju obavezno da budu uklonjeni i da dokle god ne pozivaju na nasilje i ne prave štetu mogu da budu zaštićeni.
 
Nakon protesta, Zakerberg, koji je i sam Jevrejin, pojasnio je da je, iako je lično smatrao da je "poricanje Holokausta duboko uvredljivo", verovao da je "najbolji način borbe protiv uvredljivog govora - dobar govor".
 
"U Nemačkoj ili Austriji ljudi idu u zatvor ako poriču Holokaust", rekla je jedna od preživelih i upitala se kako iko može da sumnja u to da se taj genocid dogodio.
 
Fejsbuk je u izjavi naveo da uklanja postove koji negiraju Holokaust u zemljama u kojima je to ilegalno, poput Nemačke, Francuske i Poljske, dok se u zemljama gde to nije prekršaj, poput SAD i Britanije, pažljivo nadgleda kako bi se utvrdilo da li prelazi liniju dozvoljenog.
 
Početkom jula više od 500 kompanija počelo je da izbegava reklamiranje na Fejsbuku kako bi primorali tu kompaniju da zauzme čvršći stav protiv govora mržnje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet