Kfor potvrdio zajedničku patrolu sa Vojskom Srbije duž administrativne linije

PRIŠTINA

Misija Kfor potvrdila je danas da su njeni pripadnici iz Regionalne komande Istok sproveli „sinhronizovanu patrolu“ sa pripadnicima Vojske Srbije (VS) na administrativnoj liniji u blizini sela Hodonovce, u opštini Kamenica na Kosovu i Metohiji.2Piše: Beta/FoNet08. avgusta 2020. 17.23 Izmenjeno: 21.25

Reagujući na navode kosovskih medija i pojedinih političara da su pripadnici Žandarmerije MUP-a Srbije juče viđeni nadomak Kamenice, iz Kfora su naveli da ta misija i VS od 2008. godine „rutinski“ sprovode zajedničke sinhronizovane patrole duž administrativne linije.

Kako je preneo portal Kosovo onlajn, iz Kfora su naveli da se administrativna linija proteže na oko 350 kilometara i da „nije jasno označena na terenu niti je definisana prirodnim i prepoznatljivim elementima terena, kao što su reke ili planinski lanci, već je samo istaknuta na kartama“.

„Tokom obavljanja svojih aktivnosti, sinhronizovane patrole moraju prilagoditi svoje rute terenskim ograničenjima. To podrazumeva da se sinhronizovane patrole Kfora i Vojske Srbije kreću duž administrativne linije sa odredjenim stepenom prilagodjavanja koju nameće teren“, naveli su iz te misije.

Dodali su da „ni u jednom trenutku elementi sinhronizovane patrole Vojske Srbije nisu odvojeni od pripadnika Kfora“, što je kako su naveli, bio slučaj i tokom jučerašnje patrole.

Poslanik Samoopredeljenja Mefailj Bajćinovci juče je objavio video zapis iz Karačeva kod Kosovske Kamenice u kom se po njegovim navodima, vide pripadnici srpske Žandarmerije.

Hoti: Nema mesta panici

Premijer Kosova Avdulah Hoti potvrdio je da su i on i kosovski ministar unutrašnjih poslova bili u kontaktu sa KFOR, kao i sa gradonačelnikom Kamenice, te da su razjasnili situaciju, obećavši uskoro konkretne mere bezbednosnih institucija Kosova u koordinaciji sa međunarodnim, a to podrazumeva i zajedničke patrole, javlja RTK.

„Bezbednost Kosova ne može niko da ugrozi. Nema mesta panici, niti potrebe za pompeznim izjavama i paradama, a da pri tome, nemate pojma kako se događaj desio“, poručio je Hoti na Fejsbuku.

FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare