Zašto je nabavka medicinske opreme i dalje "strogo poverljiva"

Predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija i direktor Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava Dragan Dobrašinović kaže za Danas da ako vlast toliko krije podatke o nabavci medicinske opreme, "to znači da kriju ozbiljan kriminal".
Zašto je nabavka medicinske opreme i dalje "strogo poverljiva"
Foto: Pixabay
"Jedino smena vlasti može da otvori taj dosije, i da kaže koliko je ova vlast potrošila novca", navodi Dobrašinović.
 
Dokumenti o trošenju javnih sredstava na nabavku medicinske opreme su dvostruko sakriveni, tako što ih je Vlada Srbije označila kao "strogo poverljive", ali i sprovođenjem nabavki bez primene Zakona o javnim nabavkama, pokazuje odgovor koji je Transparentnost Srbija (TS) dobio od Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO).
 
Od RFZO su bezuspešno podatke o nabavci medicinske opereme tražili Savet za borbu protiv korupcije i  Toplički centar za demokratiju i ljudska prava.
 
Savet je čak slao i urgenciju Vladi Srbije, koja nije odgovorila ni na predlog Nove stranke još od polovine marta, da se formira Komisija koja bi kontrolisala rad vlade, što podrazumeva i nabavku medicinske opreme i zaštitnih sredstava. 
 
RFZO, kojem je preneto iz budžetske rezerve 40 milijardi dinara i koji je verovatno sprovodio većinu nabavki u vezi sa borbom protiv pandemije, u odgovoru TS nije naveo koji se interes čuva uskraćivanjem podataka javnosti o tome na koji način organi vlasti postupaju sa javnim sredstvima i u kojoj meri su obezbedili nabavku medicinske opreme za suzbijanje zarazne bolesti.
 
Na pitanje zašto vlast krije podatke o trošenju javnih sredstava na nabavku medicinske opreme, Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, ističe za Danas da se na početku verovalo da je bilo reči o deficitarnoj robi na globalnom nivou, pogotovo kada je reč o respiratorima.
 
"Mislilo se da neke nabavke po redovnim procedurama nisu mogle da se sprovode, pa da se zato odstupilo od primene zakona. Međutim, kako vreme prolazi i imajući u vidu činjenicu da su predmet nabavki čak i neki proizvodi koji nisu više deficitarni, poput zaštitnih maski, očigledno je da je razlog za skrivanje podataka nešto drugo. A šta je to tačno, znaćemo kada dokumenti postanu vidljivi". naglašava Nenadić.
 
Kako ukazuje, prema odgovoru koje je TS dobio od RFZO-a, tajnost je vezana za period trajanja zaraze, što se podudara sa ranijim izjavama zvaničnika.
 
"Međutim, ne možemo pouzdano znati da li je tako, jer odluku o proglašenju tajnosti niko nije video, tako da ne znamo da li je u njoj zapisano da je tajnost vremenski oročena do kraja zaraze", objašnjava Nenadić.
 
TS u saopštenju navodi da su, i pored tvrdnji da bi objavljivanje informacija o tome koliko je Srbija nabavila "lekova, testova, medicinskih sredstava, zaštitne lične opreme i drugih neophodnih sredstava i opreme radi lečenja obolelih od kovid-19" nanelo "tešku štetu po interese Srbije", državni funkcioneri i članovi Kriznog štaba su iznosili takve podatke, što ukazuje da potpuna tajnost nije opravdana.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još krajem maja pozvao je nadležne organe da objave izveštaj o nabavci respiratora, ali to se do danas nije dogodilo. Inače, javnost je jedino od Vučića mogla da čuje šta se dešava oko nabavke respiratora, s tim što su njegove izjave bile kontradiktorne. Prvo je rekao da je Srbiji potrebno 4.000 respiratora, a da ih imamo 1.008. Potom je navodno naručeno tih 4.000, a stiglo je 1.500. Premijerka Ane Brnabić je navela da će "sve biti transparentno kada se epidemija završi".
 
U saopštenju TS, povodom odgovora koje se dubili od RFZO, navodi se da je Zakon o javnim nabavkama koji je bio na snazi do 30. juna ove godine, dopuštao  mogućnost da se pojedinim situacijama odmah sprovede nabavka kada zbog hitnosti nije bilo moguće čekati ni nedelju dana, koliko je, na primer, trajala nabavka 15 respiratora Ministarstva zdravlja u martu.
 
Od 1. jula 2020. na snazi je novi Zakon o javnim nabavkama, usklađen sa pravilima EU, koji ne poznaje ovaj izuzetak, pa bi svaka hitna medicinska javna nabavka posle tog datuma morala da bude oglašena.
 
"Ni stari ni novi Zakon o javnim nabavkama ne dopuštaju mogućnost da se svi podaci o javnoj nabavci proglase za tajne, izuzev kod pojedinih nabavki koje se vrše u sektoru bezbednosti. Međutim, upravo je to učinjeno Odlukom Generalnog sekretarijata Vlade Srbije od 11. marta i Zaključkom Vlade od 15. marta, ali to nije moguće proveriti jer odluke nisu javno dostupne", navodi TS.
  • Bitange

    09.08.2020 19:47
    Bili
    Bitange ostali-lopurde za medalju
  • Filip

    09.08.2020 06:19
    2 dolara
    Upravo maska sa slike kosta 2 dolara za 100 komada u Kini.
    Nasi gradjani su placali i 130 dinara komad.
    O respiratorima necu. Placali su ih i 40000 evra a onda poklanjali Italijanima.
  • Wasingham

    09.08.2020 01:19
    Za nabavku medicinske opreme
    do izbora je potroseno 350 milona € , a za kupljenu robu realna cena je bila trostruko niza ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.