Miloje Popović Kavaja: Sava centar ne može da opstane bez pokroviteljstva države 1Foto: Miroslav Dragojević

Miloje Popović Kavaja, koji je bio direktor „Sava centra“ (SC) u periodu od 1978. do 1986. godine, rekao ja danas da je SC bio socijalistička igračka i da je najveće svoje uspehe postigao zahvaljujući tome što je bio pod državnim pokroviteljstvom.

Komentarišući najavu prodaje „Sava centra“, Popović je za portal Direktno.rs rekao da bi sad možda mogla da se uspostavi „neka kombinacija“ između privatnog vlasnika i države jer kongresni centar sam za sebe ne može da bude profitabilan, a ne bi bilo dobro da namena bude promenjena.

„Ako Sava centar bude prodat veoma je bitno da novi vlasnik uspostavi saradnju sa Gradom i Republikom, jer bez države neće moći da opstane“, ocenio je Popović.

On je podsetio da je izgradnja kongresnog centra „Sava centar“ bila Titova ideja i da je u to vreme SC predstavljao jedan od modernijih kongresnih centara u svetu.

Na pitanje kako se došlo na ideju da se u to vreme izgradi kongresni centar od 100.000 kvadrata, Popović je rekao da je tu odluku doneo Tito posle povratka sa Konferencije o evropskoj bezbednosti i saradnji (KEBS) održanoj u Helsinksiju u leto 1975. godine.

„Tada se postavilo pitanje gde će se održati naredni skup KEBS-a, obzirom da je tadašnji predsednik Jugoslavije preuzeo obavezu da mi budemo domaćini te konferencije.

Skup je trebalo da počne 15. juna 1977. godine i da traje oko osam meseci. Došlo se do ideje da se napravi jedan novi objekat, specijalizovan za ove namene. Razgovori na ovu temu najpre su vođeni u susretima tadašnjeg ministra inostranih poslova Lazara Mojsova i predsednika Skupštine Beograda Živorada Kovačevića“, ispričao je Popović.

Prema njegovim rečima, odluka da se krene u poduhvat podizanja kongresnog centra je doneta početkom 1976. godine, a KEBS je trebalo da počne sa radom u junu 1977. godine.

„Ne treba mnogo mudrosti da se pretpostavi šta je to značilo, obzirom na neshvatljivo kratak rok, od svega 11 meseci, za ondašnje gradjevinske tehnologije i organizaciju. Zahvaljujući odvažnosti i preduzimljivosti čelnih ljudi grada, krenulo se u tu „avanturu““, rekao je prvi direktor Sava centra.

On navodi da je veliku i odlučujuću podršku izgradnji dao predsednik Tito.

„Mi smo jednu kapitalističku igračku koja se zove kongresni centar zasadili u socijalizam pre 45 godina.

Taj centar nije imao kapitalističko okruženje i tržišnu privredu i funkcionisao je samo zahvaljujući tadašnjoj političkoj podršci i autoritetu koji je u svetu imala naša politička elita na čelu s Titom“, istakao je Popović.

Naglasio je da je najveći marketing „majstor“ i „propagandista“ bio upravo Josip Broz.

„Ne samo svojom harizmatskom biografijom, državničkim držanjem i sjajem koji ga je okruživao, već i smišljenim potezima koje je pravio na mnogobrojnim putovanjima po svetu, pa i u zemlji, on je brao popularnost i prepoznatljivost – za sebe, ali i za državu kojoj je stajao na čelu. Sve se vezivalo za njegovo ime“, prisetio se Popović u razgovoru za Direktno.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari