Ministarstvo: U prethodne tri godine nabavljeno više od 30.000 kompleta uniformi i kombinezona za VS 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Darimir Banda/DS

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je u prethodne tri godine nabavljeno više od 30.000 kompleta terenske uniforme M-10 i kombinezona za pripadnike Vojske Srbije (VS), više od 50.000 maskirnih majica i više od 20.000 odevnih predmeta namenjenih za zamenu dotrajalih odevnih predmeta.

Iz tog resora su naveli da su za svakog profesionalnog vojnika obezbeđena dva kompleta uniforme M-10, jedan komplet uniforme M-93, najmanje par letnjih i par zimskih čizama.

„Posebni noviteti su uniforme izviđačkih, diverzantskih i padobranskih jedinica koje imaju bitnu ulogu u izvršenju namenskih zadataka. U izradi su prvi put učestvovali upravo krajnji korisnici tih uniformi implementiranjem svog iskustva u njenom dizajniranju, a komplet uniforme sastoji se od 26 delova koji su kompatibilni sa ostalom borbenom opremom i oružjem“, piše u saopštenju.

Navodi se da je za pripadnika Vojne policije izrađena nova uniforma M-19 koja ima 28 delova a da su za potrebe pilotskog i letačkog sastava nabavljeni „najsavremeniji“ pilotski kombinezoni, čizme, rukavice i aktivni veš.

„Početkom godine, posle izmene Pravilnika i uvođenjem letačke kape u komplete uniforme za pilote i letače, svi piloti i letači zadužili su po dve pilotske kape – letnju i zimsku, koje se nose uz kombinezon“, naveli su iz Ministarstva odbrane.

Najavljeno je da će u narednom periodu biti nabavljeni i maskirni kombinezoni M-13 za posade borbenih vozila, izrađeni od tkanine otporne na uticaj otvorenog plamena i smanjene zapaljivosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari