Na Dan mačaka uvek aktuelna rasprava gde su pripitomljene 1Foto: Pixabay/Pexels

U svetu se danas, 8. avgusta, obeležava Međunarodni dan mačke. Ovu svečanost je prvi put organizovao Međunarodni fond za dobrobit životinja (IFAW), među ostalim grupama za zaštitu životinja, kako bi proslavio najpopularnijeg ljubimca na svetu.

Taj datum, 8. avgust, ustanovljen je kako bi se vlasnici i ljubitelji mačaka ohrabrili da jednom godišnje obeleže dan tih životinja, a time i građani podstakli da se dodatno brinu o njima.

Međunarodni dan mačaka u nekim zemljama se naziva i Svetski dan mačaka, a od samog utvrđivanja obeležava se širom sveta.

Dok većina zemalja proslavlja ovaj praznik 8. avgusta, Rusija slavi Nacionalni dan mačaka 1. marta, a Sjedinjene Američke Države i Međunarodni dan mačaka, ali i svoj Nacionalni dan mačaka 29. oktobra.

Mačiji dan zapravo potiče iz Japana, gde se obeležava 22. februara. Postao je senzacija na društvenim mrežama, dok ljudi širom sveta sveta dele slike i video snimke svojih ljubimaca.

Neprofitna (dobrotvorna) organizacija ,,International Cat Care“ od 1958. godine nastoji da unapredi brigu i dobrobit domaćih mačaka, a od 2020. godine je preuzela ,,starateljstvo“ nad Međunarodnim danom mačaka.

Na Međunarodni dan mačaka 8. avgusta 2020. godine koalicija nevladinih organizacija će zajedno učestvovati u širenju znanja i svesti o posebnim potrebama ovih životinja.

Sajt posvećen tome, na kom će raditi volonteri i stručnjaci za mačke, biće pristupačan svim ljubiteljima mačaka i oni će imati mogućnost da nauče više o svojim ljubimcima i da zajedno proslavljaju ovaj praznik.

Dokazano je da posedovanje mačke poboljšava mentalno zdravlje, ublažava stres, anksioznost i depresiju.

Mačka se pojavljuje u mitologijama i legendama, a u drevnom Egiptu se smatrala kultnom životinjom.

Veterinarski stručnjak i poznavalac mačaka Džon Bredšo u svojoj knjizi ,,Cat Sense“ izneo je nekoliko zanimljivih činjenica o mačkama, od kojih je jedna to da mačke nisu pripitomljene u Egiptu, iako su mnoge studije to tvrdile.

Mačke su najverovatnije pripitomljene kada je čovek počeo da se bavi poljoprivredom, pre oko 10.000 godina, kako bi pomogle u čuvanju žita od glodara.

Tvrdnja da su Egipćani pripitomili mačke vezana je za činjenicu da iz ovog vremena imamo prve pouzdane istorijske dokaze da su mačke i u istoriji bile gajene kao kućni ljubimci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari