(©Shutterstock, ©Reuters, ©AFP)
(©Shutterstock, ©Reuters, ©AFP)

Kreće Premijer liga Rusije: Moskovski velikani u poteri za Zenitom

Vreme čitanja: 7min | sub. 08.08.20. | 08:13

Dolasci Dejana Lovrena u redove šampiona umesto Branislava Ivanovića, Aleksandra Kokorina u Spartak iz Moskve i mladog Argentinca Adolfa Gaiča u CSKA obeležili dosadašnji prelazni rok u Rusiji. Timovi iz prestonice žele da skinu tim iz Sankt Peterburga sa trona. Pojačao se i Rubin

Moskovljani jure Zenit. Ekipa iz Sankt Peterburga drži sva tri ruska trofeja u svojim vitrinama. Nadmoćno je četa Sergeja Semaka prošle sezone osvojila rusku Premijer ligu, pobedila je Himki sa 1:0 u inalu Kupa Rusije, a u petak, u uveritri nove sezone, Zenit je pobedio Lokomotivu u Moskvi sa 2:1 u Superkupu i stigao i do trećeg pehara u 2020. godini. Sve je u rukama moćnog tima čiji sponzor je naftni gigant Gazprom.

Utakmicama Himki – CSKA u Podmoskovlju (15.00) i Tambov – Rostov (17.30) danas počinje elitno prvenstvo Rusije. I ove godine broji 16 klubova. Iako je bilo predloga, nije bilo proširenja lige. Iz najboljeg društva su ispali Krila Sovjetov i Orenburg, a novi članovi najboljeg društva postali su Rotor iz Volgograda i Himki, finalista Kupa Rusije.

Izabrane vesti

Utakmice će se igrati sa navijačima, ali sa smanjenim kapacitetom. Rastojanje na tribinama između gledalaca mora da bude metar i po, ali prema izveštajima sa meča Superkupa u Moskvi to i nije bio slučaj nego su se najvatrenije pristalice oba tima grupisale u kop.

Zenit juri het-trik bez Baneta, sa Lovrenom u poslednjoj liniji

Nije bilo velike pauze između dva šampionata, samo tri nedelje. Najveća promena u redovima dvostrukog uzastopnog šampiona Rusije je odlazak kapiten Branislava Ivanovića iz Sankt Peterburga. Nije nekadašnji kapiten reprezentacije Srbije pristao na jednogodišnji ugovor sa znatno umanjenim primanjima, već je posle osvojenog Kupa Rusije, kada je polomio pehar posle dodele, odlučio da ode. I dalje se ne zna gde će iskusni defanzivac. Pominjali su se Everton i Fulam, kao i stara želja zvezdaša da Bane zaigra u crveno-belom dresu srpskog šampiona. Zamena za Ivanovića stigla je sa Enfilda. U transferu vrednom 12.000.000 evra (uz bonuse i do 13.000.000) stigao je Dejan Lovren koji će popuniti rupu nastalu u poslednjem bedemu odbrane Zenita posle odlaska kapitena tima.

Artjom Dzjuba, novi kapiten Zenita (©Reuters)Artjom Dzjuba, novi kapiten Zenita (©Reuters)

"Rastanak sa Ivanovićem je bio baš težak, nije bilo lako ni meni, ni njemu, ni ostalim momcima. Po mom mišljenju, u budućnosti drugi igrač neće doneti manje benefita, pa se klub odlučio za takav korak. Branislav je odigrao odličnu sezonu, čak i bolju nego prethodnu. Moja stav je isti kao pre - mi imamo nekoliko ključnih igrača, ali ako smo u mogućnosti da uzmemo boljeg fudbalera, moramo da idemo napred, moramo da se razvijamo. Lovrena sam izabrao zato što u neku ruku podseća na Ivanovića, ali je mlađi. Verujem da je dobra zamena. Sa 31 godinom odbrambeni igrači sigurno ne gube na kvalitetima“, rekao je trener Zenita Sergej Semak.

Hrvatski reprezentativac napustio je Enfild posle šest godina. Odigrao je za Redse 185 utakmica i osvojio dva najvažnija pehara - Ligu šampiona prošle i Premijer ligu ove sezone. U konkurenciji sa Virdžilom van Dajkom, Džoom Gomezem i Džoelom Matipom nije imao mnogo priliku da se iskaže. Odigrao je samo 15 utakmica u svim takmičenjima u prethodnoj sezoni. On je debitovao za novi klub već u petak protiv Lokomotive i činiće novi štoperski tandem sa Ukrajincem Jaroslavom Rakitskim.

Ruskog šampiona napustio je pre nekoliko dana i Oleg Šatov koji je pojačao Rubin iz Kazanja, dok je Igor Smoljnikov završio u Krasnodaru. Brazilac Hernani će karijeru da nastavi u Parmi, dok će Argentinac Emanuel Mamana na pozajmicu u Soči. To su igrači koji nisu bili u prvom planu kod Sergeja Semaka prethodne sezone. Takođe, šampion se odrekao usluga Aleksandra Kokorina. Posle pozajmice u Sočiju, jedan od najboljih ruskih fudbalera potpisao je trogodišnji ugovor sa Spartakom iz Moskve.

U napadu Zenita ostao je udarni tandem, Artjom Dzjuba i Iranac Serdar Azmun. Njih dvojica su sa po 17 golova podelili čelno mesto liste strelaca prošle sezone u Premijer ligi. Novi kapiten tima postao je Dzjuba, koji je postigao vodeći gol za Zenit u pobedi (2:1) protiv Lokomotive u Superkupu Rusije.

Osim dvojice sjajnih napadač, okosnicu tima činiće i Brazilac Malkom, nekadašnji igrač Barselone, Argentinac Sebastjan Driusi, Kolumbijac Vilmar Barios i ruski igrači Magomed Ozdoev, Vjačeslav Karavaev i golman Mihail Keržakov. Sa ovim snagama Zenit kreće u odbranu titule, mada je prelazni rok u toku i nije isključeno da bude još neki novajlija.

Pojačani Moskovljani – Gaič i Kokorin prve zvezde prelaznog roka

Prošle sezone Lokomotiva iz Moskve je bila najbliži pratila Zenita. Zaostatak od 15 bodova govori ko je vodio glavnu reč u ruskoj Prmeijer ligi. Četa Marka Nikolića obezbedila je Ligu šampiona naredne sezone, ali je u petak ostala bez Superkupa Rusije. Nije uspela da odbrani tron. Nije blo zvučnih novajlija u redovima Lokosa. Tek se očekuje da ekipa srpskog stručnjaka dobije pojačanja u napadu na titulu. Stigao je iskusni srpski štoper Slobodan Rajković posle polusezone u Peruđi. Došli su Vitalij Litsov iz Krila Sovjetov i mladi Jasurbek Žalolidinov iz Bunjodkora. Tek se očekuju bombe u prelaznom roku. Najveće pojačanje trebalo bi da bude Fjodor Smolov koji se vratio sa pozajmice iz Selte.

Portugalac Žoao Mario se već vratio u Italiju po isteku pozajmice iz Intera, čuvenom Peruancu Džefersonu Farfanu je istekao ugovor, a od povrede se još oporavlja Crnogorac Luka Đorđević. Nije uspela Lokomotiva da dovede Aleksandra Kokorina koji je prešao u komšijski Spartak, ali je produžila ugovore sa četvoricom igrača. Nove parafe stavili su desni bek Vladislav Ignjatjev, njegov kolega sa leve strane odbrane Macej Ribus, rezervni golman Anton Košenkov i portugalski napadač Eder. U slučaju Ignjatjeva i Edera saradnja je automatski produžena.

Prošle sezone ubedljivo najbolji igrač Železničara bio je Aleksej Mirančuk, koji će sa bratom blizancem Antonom i ove sezone da bude bitna karika u timu Marka Nikolića. Kapiten je iskusni hrvatski štoper Vedran Ćorluka, strelac jedinog gola za svoj tim u Superkupu Rusije, a bitan igrač je i Poljak Gregož Križovjak.

Od krucijalnog značaja je da dupliramo pozicije. Ideja je da na svakom mestu imamo dva identična ili kvalitetom približna igrača, kako bismo rotacijama odgovorili ritmu utakmica na svaka tri dana do kraja 2020“, rekao je nedavno Nikolić u intervjuu za MOZZART Sport.

CSKA je prošle godine bio tek četvrti, ostao je bez kvalifikacija za Ligu šampiona. Pre nekoliko dana doveden je argentinski napadač Adolf Gaič iz San Lorenca. On je sa Armejcima potpisao ugovor na pet godina, a argentinskom klubu će na ime obeštećenja ići 8.500.000 evra i prateći bonusi. Gaič je u vreme dok se fudbal u Argentini još igrao bio jako dobar i konkretan – na 13 utakmica postigao je pet golova, uz jednu asistenciju. Momku koji je u februaru napunio 21 godinu ovo će biti prvi angažman u Evropi. Za njega su se interesovali klubovi širom Evrope, ali CSKA uspeo je da ga ugrabi pre svih ostalih. On bi trebalo da bude tandem u špicu sa hrvatskim reprezentativcem Nikolom Vlašićem koji je prošle sezone postigao 12 golova. To je jedino zasad pojačanje za tim koji predvodi sa klupe Viktor Gončarenko.

Aleksandar Kokorin (©Reuters)Aleksandar Kokorin (©Reuters)

Spartak je prošle sezone bio očajan, pogotovo u drugom delu sezone, ali najpopularniji klub u Rusiji u ovom šampionatu želi povratak na vrh. Ostao je na kormilu Italijan Domeniko Tedesko. Uspeo je Spartak da pobedi Lokomotivu u trci za Aleksandra Kokorina koji je postpisao trogodišnji ugovor za 12.000.000 evra. Prošle sezone je igrao u Sočiju kao pozajmljeni igrač Zenita. On bi trebalo u špicu da bude partner prvom strelcu tima Aleksandaru Soboljevu (12 pogodak prošle sezone).

Od ekipa koje bi mogle da se umešaju u borbu za vrh tu je Krasnodar, prošlosezonski trećeplasirani tim ruske Premijer lige. Dva pojačanja za tim sa juga zemlje je Igor Smoljnikov iz Zenita i Jevgenij Gorodov iz Ahmata. Obojca su stigla kao slobodni igrači u tim koji predvodi mladi stručnjak Murad Musaev. Boje Krasnodara brani nekadašnji štoper Crvene zvezde i Anderlehta Uroš Spajić. On je propustio veći deo drugog dela sezone zbog povrede.

Rubin aktivan u letnjoj pijaci, stigli Šatov i Despotović

Prošle sezone je prijatno iznenadio Rostov koji je dugo bio kandidat i za plasman u Ligu šampiona. Na kraju se bio peti i igraće u kvalifikacijam za Ligu Evrope.

Rubin iz Kazanja se dobro pojačao između dve sezone. Iskusno stručnjak Leonid Slutski doveo je Olega Šatova iz Zenita, povremenog srpskog reprezentativca Đorđa Despotovića iz Orenburga i Mihaila Merkulova iz Urala. Sva trojica su stigli u Tatarstan kao slobodni igrači, dok je za danskog defanzivca Olivera Abildagarda Nilesena plaćeno obeštećenje Olborgu od milion evra.

Osim Despotovića u Rubinu iz Kazanja i Uroša Spajića iz Krasnodara, od srpskih internacionalaca igraće i Goran Čaušić (Arsenal Tula), Miroslav Bogosavac (Ahmat Grozni) i Ivan Miladinović (Soči).

PREMIJER LIGA RUSIJE – 1. KOLO

Subota

15.00 (5,70) Himki (3,70) CSKA Moskva (1,65)

17.30 (4,00) Tambov (3,45) Rostov (1,95)

Nedelja

16.00 (4,10) Ufa (3,40) Krasnodar (1,95)

18.00 (2,60) Arsenal Tula (3,10) Ahmat Grozni (2,85)

19.00 (1,85) Spartak Moskva (3,45) Soči (4,50)

Ponedeljak

16.00 (3,20) Ural (3,10) Dinamo Moskva (2,40)

Utorak

17.00 (9,50) Rotor Volgograd (4,90) Zenit (1,35)

19.00 (3,30) Rubin Kazanj (3,00) Lokomotiva Moskva (2,40)

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Spartak MoskvaZenit Sankt PeterburgZenitLokomortiva MoskvaPremijer liga RusijaRusija 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara