');
Blic Biznis After hour

Ove zemlje nude dugoročne vize za RAD NA DALJINU, a sve kako bi SAČUVALE TURIZAM

Novi koncept rada na daljinu, praktično nametnut koronom, postaje sve više prihvaćen u društvu, a donosi i promene u ponašanju ljudi. Omogućava im da svoj posao sasvim dobro obavljaju i dosta daleko od svojih kancelarija, pa tako mnogi odlaze iz gradova na selo ili čak i u druge države.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Egipat Hurgada letovanje plaža Foto: Profimedia
Egipat Hurgada letovanje plaža

Upravo to ide "ruku pod ruku" sa onima koji se dovijaju da na svaki mogući način pospeše turizam, kao najpogođeniju granu korona-krizom. Tako su neke destinacije, poput Barbadosa i Bermuda, pokrenule programe dugoročnih viza za posetioce, a sa nadom da će ovi dugoročni posetioci podržati lokalne ekonomije bez uticaja na stalna radna mesta stanovnika.

Foto: Profimedia

Neke države, poput Portugala i Novog Zelanda, godinama imaju slične aranžmane, a koji su u ovim okolnostima postali još privlačniji.

Barbados

Barbados je zvanično pokrenuo onlajn prijavu za dugoročnu vizu, koja ljudima iz inostranstva omogućava da žive na ostrvu do godinu dana, dok rade na daljinu. Program je nazvan "Radite u raju".

Obrazac zahteva od pojedinaca da unesu informacije, poput slika iz pasoša i izvoda iz matičnih knjiga. Program viza je takođe otvoren za porodice koje žele da se presele. Kome zahtve bude odobren moraće da plati 2.000 dolara za pojedinačnu vizu, ili 3.000 dolara za "porodični paket", navodi se na veb sajtu.

Pročitajte još

Premijerka Mia Motli je predložila ovakvo rešenje za spas turizma i ekonomije s obzirom na to da su kratkoročna putovanja postala teža i problematičnija u toku pandemije. Turizam čini 40 odsto BDP-a Barbadosa, a 30 odsto njegove radne snage zaposleno je u upravo u sektoru turizma, koji je fatalno pogođen pandemijom korona virusa zbog prizemljenja aviona svetskih avio-kompanija i zaustavljanja kruzera.

Gruzija

Novi vizni program Gruzije namenjen je samozaposlenim i radnicima koji posao obavljaju na daljinu. Prema Ministarstvu ekonomije, viza je dizajnirana za digitalne nomade koji žele da ostanu u zemlji šest meseci ili duže.

Posetioci mogu da očekuju karantin po dolasku i to o svom trošku. Iako prijava još uvek nije objavljena, vlada je navela da će aplikanti morati da dostave dokaz o putnom osiguranju, potvrdu o zaposlenju i druge lične podatke.

Tbilisi, Gruzija
Foto: Zurab Kurtsikidze / EPA;
Tbilisi, Gruzija

Estonija

Kao zemlja koja je postala čuvena po brzoj digitalizaciji, sada preko programa produžene vize želi da ugosti 1.800 nomada koji bi mogli da rade na daljinu. Jedan od uslova je da se priloži dokaz o najmanje 3.504 evra mesečnih primanja, kao i dokaz o ugovoru o radu.

Takođe, neophodna je i kotizacija od 117 dolara. Iako Program još uvek nije zvanično otvoren, potencijalni kandidati mogu da se prijave kako bi dobili obaveštenje o otvaranju konkrusa.

Meksiko

Iako ova viza nije namenjena samo trenutnim okolnostima, može zainteresovanima da omogući da rade godinu dana iz Meksika. Meksička privremena boravišna viza omogućava posetiocima da žive u toj zemlji godinu dana, a nakon toga ona bi mogla da bude produžena za dodatne tri godine.

Da bi se kvalifikovali za vizu, aplikanti moraju da pokažu da im je prihod veći od 1.620 dolara mesečno ili stanje na bankovnom računu od više od 27.000 dolara.

Na osnovu ove vize posetiocima nije dozvoljeno da rade za zemlju.

Foto: Tanjug/AP

Bermuda

Vlada Bermuda pokrenula novu politiku potvrde o prebivalištu na osnovu rada na daljinu. Ovo je jedan od retkih programa namenjen i studentima. Ova politika omogućava radnicima i studentima da žive na karipskom ostrvu do godinu dana.

Da bi se neko kvalifikovao, mora da bude stariji od 18 godina, da ima zdravstveno osiguranje, dostavi dokaz o zaposlenju i/ili se upiše u obrazovni program i pokaže dovoljno sredstava i/ili stalni izvor prihoda, prema Bermudskoj vladi.

Sertifikat dugoročne posetioce košta 263 dolara.

Španija

U Španiji, oni koji rade kao frilenseri mogu da apliciraju za državnu vizu za samo-zaposlene. Ova viza pojedincima omogućava da žive i rade u Španiji do godinu dana.

Kandidati će morati da uspostave i održe zaposlenje, kao i da prođu pozadinsku proveru. Detalji za aplikaciju za vizu mogu se naći ovde.

Pročitajte još

Nemačka

Nemačka takođe ima program dozvola namenjen frilenserima i radnicima na daljinu.

Viza "freiberufler" dizajnirana je za frilensere koji žele sami sebi da budu šefovi. Ova viza traje samo tri meseca, ali potencijalno bi se mogla pretvoriti u dozvolu boravka. Aplikacija je slična ostalim viznim programima rada na daljinu.

Kandidati moraju da pokažu dokaz o prihodu, putno osiguranje i preporučna pisma prethodnih poslodavaca.