Najnovije vesti
Vesti Politika
U SEPTEMBRU, BIĆE U NOVEMBRU, DECEMBRU... Tadić optužio Lutovca da sabotira ujedinjenje demokrata, šef DS se vadi na "PRAVNO-TEHNIČKI DETALJ"

U SEPTEMBRU, BIĆE U NOVEMBRU, DECEMBRU... Tadić optužio Lutovca da sabotira ujedinjenje demokrata, šef DS se vadi na "PRAVNO-TEHNIČKI DETALJ"

Proces ujedinjenja u veliku Demokratsku stranku započet u maju prošle godine i dalje nije okončan, a sudeći prema izjavama koje poslednjih dana daju glavni akteri, teško i da će biti u skorije vreme.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
ujedinjenje demokratske stranke Foto: Milan Ilic / RAS Srbija
ujedinjenje demokratske stranke

"Proces ujedinjenja u veliku Demokratsku stranku je zaustavljen", "Prosec ujedinjenja u veliku Demokratsku stranku se nastavlja"... Ako slušate lidere stranaka koje bi trebalo da čine tu buduću veliku DS, jedino je jasno da vam baš ništa nije jasno.

Kako je "Blic" u maju prošle godine prvi pisao, na sastanku na kojem je dogovarano ujedinjenje bili su lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, lider DS Zoran Lutovac i jedan od čelnika "Zajedno za Srbiju" Dušan Petrović.

Iako je za samo nekoliko meseci trebalo da bude formirana ta velika DS sa zajedničkim predsednikom i rukovodstvom, to se do danas nije desilo. Tog maja kada je ujedinjenje počelo, rečeno je da će sve biti završeno u septembru. U septembru je rečeno da se čeka oktobar, a u oktobru da će sve biti gotovo posle Nove godine. I posle Nove godine nastavilo se sa prolongiranjem...

Pročitajte još

Jedna struja govorila je da pre izbora proces mora biti završen, druga da će to formiranje nove političke organizacije doći odmah posle izbora. Svakome ko bar malo poznaje političke prilike u opoziciji već tada bilo je jasno da su šanse za ujedinjenje - male.

Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića saopštila je ove nedelje da još nije dobila odgovor na apel lideru Demokratske stranke Zoranu Lutovcu da se do kraja jula izjasni da li DS ostaje privržena ranijoj odluci o ujedinjenju ili je ta odluka u međuvremenu poništena.

"Apel smo uputili i javno, ali i zvaničnim dopisom. Međutim, ni do danas nije stigao nikakav odgovor. U ovim okolnostima ćutanje predsednika DS-a na apel SDS, ostaje nam samo da tumačimo kao njegovu ličnu i jednostranu odluku o prekidu daljeg procesa ujedinjenja u veliku DS", dodaje se u saopštenju.

SDS navodi da se Srbija nalazi u teškoj političkoj situaciji posle nelegitimnih izbora i da je takvo ponašanje Lutovca izuzetno neodgovorno.

"Izražavamo žaljenje zbog njegove odluke da jednostrano prekine proces ujedinjenja u veliku DS, na način koji negira demokratske procedure, ali i elementarne principe političkog partnerstva i građanske pristojnosti", dodaje se u saopštenju.

Pročitajte još

Oglasio se i Lutovac. Tvrdi da proces ukrupnjavanja Demokratske stranke nije zaustavljen i da taj proces ne čini samo "razgovor sa nekoliko ljudi". Lutovac je rekao da proces ukrupnjavanja predstavlja integrisanje u DS stranaka koje su nastale tako što se neko izdvajao iz DS, a ne "stvaranje novog saveza". On je najavio da je za to potrebno precizirati pravno-tehničke detalje, odnosno promeniti Statut DS, koji će to ukrupnjavanje regulisati.

- Danas-sutra otvorićemo javnu raspravu o promeni Statuta - kazao je Lutovac i dodao da je taj "pravno-tehnički detalj" neophodan da bi se proces ukrupnjavanja DS završio.

Vida Ognjenović
Foto: V. Lalić / RAS Srbija
Vida Ognjenović

Niko do sada od lidera-učesnika u procesu nije objasnio zašto se posao koji praktično može da se završi za deset dana, odužio na skoro godinu i po.

Lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je da je za promenu aktuelne vlasti potrebno formirati snažnu političku organizaciju sa novom i jasnom politikom, koja može da okupi više od milion pristalica. Zelenović je rekao da je otvoren za predloge u tom pogledu.

- Potrebni su novi ljudi, respektabilni, sposobni, koji su spremni da daju novu snagu političkom životu Srbije. Moja očekivanja su da bi to mogla da bude Demokratska stranka, a proces ujedinjenja ZZS sa DS biće okončan čim se završi ova vanredna situacija - rekao je Zelenović.

Hoće li mu Lutovac i demokrate preći preko učestvovanja na lokalnim izbrima u Šapcu uprkos višemesečnom zagovaranju bojkota, ostaje da vidimo.

Proces koči podela u DS

Proces ujedinjenja svakako je zakomplikovan time što u Demokratskoj stranci postoji više struja i čak dva glavna odbora. Jednim rukovodi Lutovac sa svojim ljudima, a drugim zamenik predsednika DS Dragoslav Šumarac, Vida Ognjenović, Branislav Lečić, Slobodan Milosavljević, Aleksandra Jerkov... Organizacioni odbor sa Vidom Ognjenović na čelu za septembar je zakazao izbornu skupštinu stranke na kojoj će se birati novo rukovodstvo, ali su male šanse da Lutovac na te izbore izađe. Nije tajna ni da je SDS bliži ovoj drugoj struji. Zbog svih trvenja i odnosa opterećenih međusobnim istorijama pojedinaca iz svih entiteta koji bi trebalo da se ujedine, teško je zamisliti da bi do formiranja velike DS zaista i moglo da dođe.

Bonus video: Boris Tadić: Podsećamo na Tomu Nikolića na stiroporu