OVO JE DOKAZ DA SU LIDERI LIBANA ZNALI ZA BROD-BOMBU: Predsednik razbesneo novinare svojom izjavom
Foto: Youtube/Printscreen

veliki nemar

OVO JE DOKAZ DA SU LIDERI LIBANA ZNALI ZA BROD-BOMBU: Predsednik razbesneo novinare svojom izjavom

Planeta -

Predsednik Libana Mišel Aun znao je za zalihe eksplozivnog materijala uskladištenog u bejrutskoj luci skoro tri nedelje pre nego što je eksplodirao i naredio je da se preduzme akcija tada, iako on, kako je rekao, nema ovlašćenja nad objektom.

"Da li znate koliko se problema nagomilava?" odgovorio je Aun kada ga je novinar pitao da li je trebalo da prati šta se desilo posle naređenja.

Ta izjava je potvrda da su najviši lideri Libana i bezbednosni zvaničnici bili svesni da je 2.750 tona visoko eksplozivnog amonijum-nitrata godinama skladišteno u luci.

Hemikalije su eksplodirale u utorak detonirane požarom, kako se veruje. U eksploziji je ubijeno više od 150 ljudi, a povređene su na hiljade i pričinjena je šteta od više milijardi dolara. Tela su i danas pronalažena u ruševinama, a istraga eksplozije se fokusira na zaposlene u bejrutskoj luci, glavnoj u Libanu, poznatoj po korupciji i zvanoj Pećina Ali Babe.

foto: Profimedia / AF / Patrick BAZ

Međutim, mnogi Libanci ukazuju dana mnogo veći trulež prožima politički sistem i širi se do najvišeg rukovodstva.

Aun, predsednik od 2016. godine, rekao je da su ranije vlade znale za opasnost od hemikalija otkako su konfiskovane sa zaplenjenog broda 2013.

"Materijal je bio tamo sedam godina od 2013. Bio je tamo i oni su rekli da je opasan i ja nisam odgovoran. Ja ne znam gde je stavljen. Ja čak ne znam ni nivo opasnosti", rekao je Aun na konferenciji za novinare, dodavši da su mu za zalihe rekli 20. jula i da je odmah naredio vojnim i bezbednosnim zvaničncima da "urade šta je potrebno".

Rekao je i da je tražio od Francuske satelitske snimke iz vremena eksplozije kako bi se videlo da li je tada bilo nekih aviona ili raketa jer smatra da u istrazi valja proveriti mogućnost da li je eksplozija izazvana bombom ili nekom drugom "intervencijom spolja".

Danas, tri dana posle eksplozije najveće u istoriji te zemlje, ne zna se pouzdano šta ju je izazvalo.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track