Svet

0

Vašington uveo sankcije zvaničnicima Hongkonga, uključujući šefici vlade

Autor: AP

Izvor: Beta

Vašington uveo sankcije zvaničnicima Hongkonga, uključujući šefici vlade

Izvor: Foto: Beta / AP

"SAD podržavaju narod Hongkonga i upotrebićemo naša sredstva i naš autoritet da ciljamo one koji narušavaju njegovu autonomiju", rekao je američki ministar finansija Stiven Mnučin u saopštenju.

Između ostalih, sankcije su uvedene i protiv šefa hongkonške policije, sekretara bezbednosti i pravde. One predviđaju zaplenu imovine tih osoba u SAD.

Mera je doneta u kontekstu povećanja tenzija između SAD i Kine, koja ponovo jača kontrolu nad tom bivšom britanskom kolonijom koja treba da ima široku autonomiju do 2047. po principu "jedna zemlja dva sistema".

Zakonom o nacionalnoj bezbednosti, koji je Peking uveo Hongkongu krajem juna, ne samo da je smanjio autonomiju Hongkonga već je takođe prekršio prava stanovnika Hongkonga, dozvoljavajući bvezbednosnim službama kontinentalne Kine da operišu bez ograničenja u tom regionu, navelo je američko Ministarstvo finansija.

Taj zakon uveden kao odgovor na višemesečne demonstracije 2019, najveće od kada je teritorija vraćena Kini 1997. Njega su osudile prodemokratska strana kao pravni instrument za gušenje svakog neslaganja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR