Sterijino pozorje: "Važan deo mozaika kulturne i umetničke scene Novog Sada"

Sterijino pozorje je festival nacionalne drame sa dugom tradicijom koji vuče korene iz 1956. godine.
Sterijino pozorje: "Važan deo mozaika kulturne i umetničke scene Novog Sada"
Foto: 021.rs
Festival je nastao u okviru obeležavanja 150 godina od rođenja i sto godina od smrti velikog komediografa Jovana Sterije Popovića. 
 
U definisanju programa Sterijinog pozorja učestvovale su tada najistaknutije ličnosti javnog života Jugoslavije. U prvom Odboru Sterijinog pozorja bili su, između ostalih, Josip Vidmar, Ivo Andrić, Branko Gavela, Dimitar Kjostarov, Mladen Leskovac, Veljko Petrović, Tomislav Tanhofer, Radomir Radujkov i Miloš Hadžić.
 
Glavni ciljevi festivala su tada, kao i sada, bili unapređenje pozorišne umetnosti i stimulisanje razvoja domaće dramske književnosti. Do 1991. godine, festival je nosio naziv Jugoslovenske pozorišne igre.
 
Direktor Sterijinog pozorja Miroslav Radonjić, pričao je za 021 kako su na manifestaciju tokom decenija pozitivno ili negativno uticale razne društveno-političke okolnosti.
 
"Najdramatičnije je svakako bilo 1991. godine kada se raspala Jugoslavija i kada se postavilo pitanje o smislu opstanka jedne takve institucije festivala koji je imao izrazito jugoslovenski karakter. Na svu sreću, bilo je dovoljno pametnih ljudi koji su zaključili da je važno da se takve institucije sačuvaju. I onda, od 1992. godine do sada, festival koji se nazivao Jugoslovenske dramske igre se naziva Sterijino pozorje po instituciji koja ga organizuje", kaže Radonjić i dodaje da su se mnoge stvari koje su se dešavale u zemlji "prelamale kroz programe" Sterijinog pozorja. 
 
Da je Pozorje ogledalo društvenih i političkih dešavanja u državi i svetu pokazuju i teme koje određuju selekciju predstava. U godini za nama, tema je bila "Pobuna-ženski rod", a ona je diktirala selekciju predstava sa autentičnim pristupom temama u vezi sa emancipacijom žena. U 2020. godini, u kojoj je Pozorje više puta odlagano zbog pandemije virusa korona (OVDE), slogan je "Stvarnost - čudnija od mašte", a učesnici su vođeni stvarnošću, kao konkretnom inspiracijom i predočavaju uzbudljivu i često gorku realnost u kojoj živimo.
 
Upravo zato je Sterijino pozorje od neprocenjivog značaja za kulturu Novog Sada.  
 
"Novi Sad je svakako prepoznatljiv, ne samo u ovom regionu bivše Jugoslavije, nego i šire, i po Sterijinom pozorju, kao jednom od najrelevantnijih pozorišnih festivala u ovom delu Evrope i instituciji koja svojim delatnostima svakako afirmiše i dramsku književnost, ali i pozorišnu umetnost u najširem smislu te reči", mišljenja je Radonjić. 
 
Pored organizacije festivala, Sterijino pozorje više od 50 godina objavljuje i časopis o pozorišnoj umetnosti "Scena", izlaže pozorišne plakate i fotografije i organizuje simpozijum pozorišnih kritičara i teatrologa. Dokumentaciono-istraživački centar Pozorja čuva više od sedam hiljada pozorišnih plakata, dve hiljade rukopisa dramskih dela i više od 45 hiljada pozorišnih fotografija.
 
Sve ovo čini doprinos institucije i manifestacije Sterijino pozorje nemerljivim.
 
"Bez kulture i umetnosti, bez naše tradicije i savremenog stvaralaštva bojim se da postajemo bezlična masa. Mislim da su to temeljne vrednosti jedne zajednice, a Sterijino pozorje je zaista jedan deo, jedan kamenčić tog jednog širokog mozaika kojim se Novi Sad promoviše kao jedan grad koji neguje svoje kulturne i umetničke vrednosti", zaključuje Radonjić.
 
Realizaciju ovog teksta podržao je TONS.
  • Brunova mama

    08.08.2020 12:33
    @ Marko
    Zaista, Marko, Marko, naopako, kao što napisa jedan komentator. Možda ne bi bilo na odmet da se obavestite šta je to u stvari pozorište i zašto postoji, makar na izvoru kao što je Wikipedia:

    https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9F%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%88%D1%82%D0%B5
  • Penzioner

    07.08.2020 19:28
    Marko, Marko naopako
    Kad komentar piše neko ko očigledno ne ide u pozorište i ne svata da je ono ostalo jedna od malobrojnih oaza bunta i društvne kritike. Naravno, postoje i populističke predstave, njih je uvek bilo i gledaoci su uvek hrlili da ih vide, ali postoji dovoljan broj njih koji znaju da razlikuju dobru stvar od kiča. Uzgred, to je i mesto gde se igraju tekstovi mladih, neairmisanih ili većini nepoznatih autora, onih koji se trude da opstnu u ovom društvu bez sendviča i stranaka. To treba ceniti.
  • Marko

    07.08.2020 17:19
    ...
    Sterijino pozorje je bitna manifestacija za ne više toliko bitan kulturni medijum kakvo je pozorište. Nekada važan agens zapaljivih ideja i društvene kritike, danas je večernja zabava za penzionere voljne da aplaudiraju i komentarišu doživljaje na čaši vina u Teatru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.

Iz centra na "brdo"

Na "brdo" - kako smo u šali zvali zdanje Televizije Novi Sad smeštenu na Mišeluku na obroncima Fruške, došao sam iz centra grada.

Tri prsta iz Novog Sada

Na različite načine Srbi i građani ove zemlje demonstriraju patriotizam i poštovanje prema nacionalnim simbolima.