Artjom Dzjuba (©Reuters)
Artjom Dzjuba (©Reuters)

Nikolić izaziva osvajača duple krune

Vreme čitanja: 3min | pet. 07.08.20. | 12:14

Lokomotiva i Zenit na CSKA Areni u Moskvi igraju za pehar u Superkupu Rusije. Tim srpskog stručnjaka brani trofej od prošle sezone

Kreće i nova sezona u Rusiji. Samo što se završilo prvenstvo prošlog meseca, u subotu startuje Premijer liga Rusije. Danas se igra uvertira u Moskvi na CSKA Areni – osvajač duple krune Zenit i vicešampion Lokomotiva igraju za trofej Superkupa Rusije.

Zenit je nadmoćno osvojio krunu prošle sezone, osvojen i Kup Rusije posle pobede u Jekatarinburgu protiv Himkija sa 1:0, dok je tim Marka Nikolić ispunio cilj, drugo mesto i plasman u grupnu fazu evro-elite.

Izabrane vesti

Statistika je surova po šampiona Rusije. Samo u tri od 17 slučaja je pobednik ovog takmičenja bio najbolji naredne sezone, i to CSKA 2006 i 2013. godine, kao i Zenit 2011. Ipak, trofej je trofej, kao generalna proba pred novi šampionat.

Zenit ima priliku za treću krunu za manje od mesec dana, dok bi pehar nekadašnjem treneru Partizana dobro došao posle turbulentnog perioda u redovima Železničara. Nasledio je u ruskoj javnosti voljenog Jurija Sjomina, bio je na udaru, trpeo žestoke kritike, pogotovo kada je ekipa ušla u krizni period, ali na kraju je uspeo da ostvari cilj kluba, novo učešće u Ligi šampiona.

Ovo je Moskovljanima četvrto uzastopno učešće u Superkupu Rusije. Brane trofej od prošle sezone kada su pobedili Zenit sa 3:2.

"Tačno je da smo ostvarili cilj plasmanom u grupe Lige šampiona, međutim, u sportu ne postoji juče, samo danas i sutra. Od krucijalne važnosti je da radimo brzo i efikasno. Potrebna nam je rekonstrukcija ekipe, u svetlu člnjenice da su nekim momcima istekli ugovori, nekima pozajmice, a da nam je u svakom slučaju neophodna sveža krv“, rekao je Nikolić nedavno u intervjuu za MOZZART Sport.

Ekipu Lokomotive je pojačao nekadašnji reprezentativac Srbije Slobodan Rajković. Došli su Vitalij Litsov iz Krila Sovjetov i mladi Jasurbek Jalolidinov iz Bunjodkora. Tek se očekuju bombe u prelaznom roku. Najveće pojačanje trebalo bi da bude Fjodor Smolov koji se vratio sa pozajmice iz Selte.

Portugalac Žoao Mario se već vratio u Italiju po isteku pozajmice iz Intera, čuvenom Peruancu Džefersonu Farfanu i Poljaku Maceju Ribusu okončani su ugovori, mediji svakodnevno licitiraju nekim baš zvučnim imenima. Nije uspela Lokomotiva da dovede Aleksandra Kokorina koji je prešao u komšijski Spartak.

Sergej Semak (©Reuters)Sergej Semak (©Reuters)

Kod Zenita najvažnije promena je da je Sankt Peterburg napustio Branisalv Ivanović. Srbin nije hteo da potpiše jednogogodišnji ugovor za mnogo manji novac nego što je imao dosad, pa je uprava ruskog šampiona brzo reagovala i dovela iz Liverpula Dejana Lovrena. Hrvat u konkurenciji Van Dajka, Matipa i Gomeza nije mogao da nađe mesto pod suncem u timu Jirgena Klopa, pa se za 12.000.000 evra preselio u Sankt Peterburg. Ruskog šampiona napustio je pre nekoliko dana i Oleg Šatov koji je pojačao Rubin iz Kazanja, dok je Igor Smoljnikov završio u Krasnodaru. Brazilac Hernani će karijeru da nastavi u Parmi.

U napadu Zenita ostao je udarni tandem, Artjom Dzjuba i Iranac Serdar Azmun. Njih dvojica su sa po 17 golova podelili čelno mesto liste strelaca prošle sezone u Premijer ligi.

Prošle sezone Zenit nije uspeo da postigne gol protiv Lokomotive u prvenstvu. U Moskvi su Železničati pobedili sa 1:0, dok u Sankt Peterburgu nije bilo pogodaka. Prošle sezone u Superkupu, slavili su Lokosi sa 3:2, a dva gola delo je Alekseja Mirančuka, prošle sezone ubedljivo najboljeg igrača Moskovljana.

SUPERKUP RUSIJE (MOSKVA)

Petak

18.00 (2,15) Zenit (3,40) Lokomotiva Moskva (3,40)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Zenit Sankt PeterburgLokomotiva MoskvaSuperkup RusijeRusija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara