"Do konačnog sporazuma o kosovskom pitanju teško bez Amerike" 1Foto: BETA/MILOS MISKOV

Mada je EU ponovo preuzela glavnu ulogu u pregovorima Beograda i Prištine, konačni sporazum o kosovskom pitanju biće teško postići bez angažovanja i Sjedinjenih Američkih Država, kažu za Danas pojedini predstavnici diplomatskih krugova, komentarišući izjavu portparola Evropske komisije Petera Stana da EU i SAD imaju iste ciljeve kada je reč o briselskom dijalogu.

Stano je, takođe, poručio da je Amerika „važan partner za EU“.

Naši sagovornici ocenjuju da će se tek videti „da li će se i na koji način“ u razgovore o Kosovu vratiti Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine, i Metju Palmer, specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan.

„Svi dosadašnji rokovi za postizanje sporazuma Beograda i Prištine bili su probijeni, a sigurno je da će i u narednom period biti mnogo zastoja i praznog hoda, zbog pandemije korona virusa, ali i predsedničkih izbora u SAD, koji se održavaju u novembru. Kosovski Albanci će prolongirati razgovore u očekivanju da na izborima za prvog čoveka Bele kuće pobedi Džo Bajden, jer veruju da će sa njegovom administracijom uspešnije sarađivati nego sa administracijom Donalda Trampa, čiji pojedini članovi se ne protive ni ideji o podeli Kosova“, ukazuju diplomate.

Prema tvrdnjama izvora Danasa, „dobra strana“ Miroslava Lajčaka, specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, jeste što „on može u ime EU uspešno da komunicira i sa Rusijom i sa Amerikom“.

Kako objašnjavaju, Lajčak je „iskusan diplomata, vrlo je uporan i agilan, a sve dosadašnje misije na Balkanu – u Srbiji, Crnoj Gori i BiH, uspešno je obavio i bez mnogo potresa“.

„Kosovska strana ima prilično rezervi prema Lajčaku jer za vreme njegovog mandata na mestu ministra spoljnih poslova Slovačka nije priznala nezavisnost Kosova. Ipak, on nema mnogo autonomije u svom radu, budući da dobija instrukcije iz Brisela, i polaže račune Evropskom savetu, u kojem glavnu reč vode Nemačka i Francuska. On je, takođe, odgovoran i šefu diplomatije EU Borelu. Stoga, od Lajčaka se očekuje da se kreće u zadatim okvirima, bez mogućnosti da ličnom inicijativom na političkom planu bitno pokrene pregovarački proces i privede ga kraju. Zato će se on više baviti tehničkim pitanjima u vezi sa normalizacijom odnosa Beograda i Prištine, a za krajnji sporazum verovatno će biti neophodno i ponovno uključivanje Amerikanaca i zeleno svetlo Rusije“, preciziraju diplomate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari