Dostupni linkovi

Vučić: U Srbiji 2.000 manje pacijenata nego pre 10 dana 


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se u bolnicama u Srbiji 3.591 pacijent trenutno leči od COVID-19, što je za oko 2.000 manje u odnosu na podatke sa početka prošle nedelje.

"Čini mi se da taj podatak na najbolji mogući način govori da je situacija povoljnija nego pre 10 ili 15 dana", rekao je Vučić u obraćanju novinarima u Predsedništvu.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Dodao je da je važno da se svakodnevno vidi smanjenje procenta obolelih, i napomenuo da se u Srbiji grade dve COVID-19 bolnice – u Beogradu i Kruševcu. Izgradnja bolnice u Kruševcu, prema rečima Vučića, počinje u ponedeljak.

"Ta bolnica, kao i beogradska, biće multifunkicionalne ako sa našim partnerima iz inostranstva budemo rešili situaciju sa vakcinom", rekao je on.

Istakao je da se izgradnjom COVID-19 bolnica pripremaju kapaciteti za jesen, kada se očekuje i sezona gripa i "ukrštanje korona virusa sa gripom".

PROČITAJTE I:

Pored radova u Kliničkom centru u Beogradu i Kliničkom centru Vojvodine, Vučić je najavio i obnovu bolnica u više gradova, među kojima su Pirot, Vranje, Kikinda i Ćuprija.

Prema Vučićevim rečima, danas je na račune više od 235 hiljada privrednih subjekata uplaćeno 60 odsto minimalca za više od milion zaposlenih u Srbiji. Iznos od 60 odsto minimalca po svakom zaposlenom je 18.000 dinara (155 evra).

Nastavak dijaloga sa Kosovom 7. septembra

Vučić je izjavio da će 7. septembra u Briselu, kad se očekuje nastavak dijaloga sa Kosovom pod pokroviteljstvom Evropske unije, tražiti formiranje Zajednice srpskih opština. Dodao je i da Srbija neće izaći iz dijaloga, ali da "neće dijalog u kojem samo traže priznanje".

"Naš predlog je bio da ti razgovori rešavaju probleme, a ne samo da neko čeka da prođe vreme kako bi nam isporučili zahtev koji moramo da prihvatimo. Ako je smisao svega samo da priznamo Kosovo, onda nam recite da ni o čemu nećete da pregovarate", rekao je Vučić za konferenciji za novinare u Predsedništvu.

Dodao je i da je u poslednjoj rundi razgovora na ekspertskom nivou o ekonomiji bilo razgovora o carinskim oznakama za plasiranje robe.

"Šta god piše vama neka piše i nama. Ne mora da stoji Republika Srbija, neka nama piše Srbija. Ako je problem što ne puštamo robu na kojoj piše Republika Kosovo, to se neće promeniti", istakao je on i dodao da je kosovska strana "odbila da razgovara o tome".

O godišnjici 'Oluje'

Upitan o odlasku potpredsednika Vlade Hrvatske iz redova srpske manjine Borisa Miloševića na 25. godišnjicu 'Oluje' u Kninu, Vučić je odgovorio da je "odluku o odlasku na proslavu trebalo doneti u saglasju sa Srbijom i Republikom Srpskom".

"Trudio sam se da nijednom rečju ne kažem ništa o onome i onima koji su izabrali da odu na proslavu 'Oluje'. Mi smo imali komemorativni skup koji smo organizovali sa Republikom Srpskom, oni su se odlučili da odu na proslavu Dana pobede u Kninu..Mislim da je to bila suviše važna stvar i da je trebalo da odluku donesu saglasju i sa Srbijom i sa Republikom Srpskom", rekao je Vučić.

Rekao je i da odluka Miloševića neće promeniti odnos Srbije i Republike Srpske prema Srbima u Hrvatskoj.

"Žao mi je ako je bilo užasnih napada (na Borisa Miloševića), ali ako treba da podržim odlazak na proslavu 'Oluje' - niti hoću, niti mi pada na pamet. Ako su oni hteli da pokažu da ih ne zanima stav Srbije, to su uspeli. Da nas uvlačite u proslavu 'Oluje', to nećete uspeti", dodao je on.

Vlada pre ustavnog roka

Vučić je najavio da će sledeće nedelje nastaviti drugi krug konsultacija o formiranju Vlade sa određenim političkim strankama i sužavati izbor onih koji će u radu Vlade učestvovati.

"Biće mnogo pre ustavnog roka, a ustavni rok je 3. novembar", rekao je Vučić.

XS
SM
MD
LG