Predsednik opštine Stari grad Momčilo Jakovljević? 1Foto: printscreen

Konstitutivna sednica Skupštine opštine Stari grad zakazana je za 18. avgust, potvrđuju sagovornici Danasa, Marko Bastać, odlazeći predsednik opštine Stari grad, i Đorđe Miketić, nosilac liste Srce grada, koja je na izborima 21. juna u toj opštini osvojila devet odsto glasova.

– Za sada na dnevnom redu nema izbora predsednika opštine. Međutim, moguće je dopuniti dnevni red do početka sednice, ukoliko do tada dođe do dogovora o personalnom rešenju za predsednika, kaže za naš list Marko Bastać u odgovoru na pitanje da li je istinita informacija o tome da je kandidat Srpske napredne stranke za predsednika opštine doktor Momčilo Jakovljević, koji je bio nosilac liste naprednjaka na izborima u toj opštini.

Bastać ističe za Danas da Jakovljević jeste bio prvi na listi SNS-a, ali i da ne zna da li će on biti predsednik opštine.

– U tom slučaju, imao bi ulogu fikusa poput gradonačelnika Beograda. Lista SNS je svakako tragikomična, pa Moma Jakovljević kao lekar ima najveće zvanje. Međutim, nedostaje mu uporište i podrška u opštinskom odboru naprednjaka, tako da ne verujem da će uspeti u svojoj nameri da postane predsednik opštine – zaključuje Marko Bastać, koji je sada u SSP, stranci koja je bojkotovala izbore.

Nosilac liste naprednjaka na izborima u Starom gradu Momčilo Jakovljević juče nije odgovarao na pozive Danasa da bi demantovao ili potvrdio informacije do kojih je naš list došao.

Te informacije govore da Momčilo Jakovljević jeste kandidat za predsednika opštine, ali i da ima, kako kažu naši izvori, još „jurišnika“ na tu poziciju, odnosno da Jakovljević računa i na eventualno ministarsko mesto u budućem sazivu vlade Srbije.

Prema rečima Đorđa Miketića, nosioca liste Srce grada, ta organizacija – koju su na izborima činile nestranačke komšijske inicijative sa Starog grada u saradnji sa Pokretom slobodnih građana i Socijaldemokratskom strankom – neće učestvovati u vlasti na opštini Stari grad, ali će, kako kaže, biti grlena opozicija.

– Nakon održanih izbora, SNS će formirati vlast i na Starom gradu sa osvojenih samo 7.000 glasova, što je nešto više od 10 odsto od broja birača. To je pogubni rezultat bojkota lokalnih izbora i nepostojanja dogovora opozicije da odbrani ovu značajnu i uvek demokratski nastrojenu centralnu opštinu. Uz nekolicinu odbornika sa drugih, njima „prijateljskih“ lista, formiraće stabilnu opštinsku vlast koja će sada nesmetano moći da sprovodi destruktivnu politiku gradske većine i još snažnije menjati izgled i funkcionisanje centra grada. Pokušaće da prošire pešačku zonu da bi spasili propali projekat Beograda na vodi, atakovaće na parkove i zaštićena kulturna dobra radi izgradnje komercijalnih sadržaja i stvaranja profita, ukidati javni prevoz, i slično – ističe Miketić.

Srce Grada će se sa svojih pet odbornika, dodaje sagovornik Danasa, snažno suprotstaviti ovim ishitrenim saobraćajnim i urbanističkim promenama dok se o tome ne izjasni nezavisna stručna komisija i o tome pitaju građani, jer mi verujemo i borićemo se za snažnu građansku participaciju u kontroli ali i u vršenju vlasti.

– Bez upita građana mi nećemo dozvoliti najavljeno prekrajanje istorijsko-arhitektonske ambijentalne celine Kosančićevog venca, niti izgradnju garaže ispod Studentskog parka, zatvaranje Vasine, ukidanje javnog saobraćaja, rekonstrukciju Trga Nikole Pašića, Terazijske terase, popločavanje Strahinjića bana i sijaset drugih destruktivnih projekata, korisnih jedino za ispumpavanje novca iz budžeta – poručuje Miketić.

Podsetimo, nosilac liste SNS na izborima 21. juna, Momčilo Jakovljević je pomoćnik direktora za medicinske poslove u KBC „Dragiša Mišović“ i doktor košarkaša Partizana.

Inače, stanovnici Starog grada su u najvećoj meri sledili poruke opozicionih stranaka, pokreta i organizacija o bojkotu izbora. Izlaznost na izborima na Starom gradu bila je svega 26 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari