');
Blic Biznis

U TEŠKIM VREMENIMA POTREBNA I PROMENA, ALI I OČUVANJE DOBRE TRADICIJE NLB pomaže preduzetnike, mala i srednja preduzeća

Preduzetnici, mala i srednja preduzeća, koja u Srbiji zapošljavaju 629.000 ljudi, bez obzira na razlike poslovanja, trenutno imaju nešto zajedničko - njihov posao je trpeo ili i dalje trpi negativan uticaj pandemije virusa korona. MSP sektor čini 99,8 odsto ukupnog broja privrednih subjekata i ključan je za razvoj srpske ekonomije, a svima njima upravo sada je potrebna podrška kako bi ponovo pokrenuli i osnažili svoj biznis.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
zgrada NLB
zgrada NLB

Upravo iz ovog razloga NLB Grupa pokrenula je dva projekta, s ciljem da pomognu u kriznom periodu, ali i da dokažu da dobru praksu treba sačuvati.

Iz NLB banke Beograd poručuju da od dobre tradicije ne treba odustajati ni u teškim vremenima.Tako će i ove godine nagraditi tri najbolja projekta novčanom nagradom u ukupnom iznosu od milion i po dinara u okviru konkursa NLB Organic. To je deveti po redu konkurs za projekte organske proizvodnje i prerade hrane.

Konkurs je otvoren do 15. avgusta, a pravo da učestvuju imaju individualni poljoprivredni proizvođači sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvom koji su sertifikovani ili u procesu sertifikacije za organsku proizvodnju, uključujući i proizvođače koji poseduju grupni sertifikat, odnosno ugovor sa organizatorom proizvodnje.

Tri autora projekata, koje stručna komisija u sastavu: prof. dr Snežana Oljača, dr Milan Adamović i Saša Gujanica proceni najboljim, NLB Banka će nagraditi iznosom od po 500.000 dinara.

"Iako smo morali da malo izmenimo termin raspisivanja konkursa zbog epidemije i vanrednog stanja, ove godine više nego ikada želimo da pružimo podršku proizvođačima organskih proizvoda. Ti ljudi inače rade svoj posao na teži način i zaslužuju posebnu pažnju, a verujemo da im je sada podrška potrebna i više nego ranije kako bi prevazišli posledice krize izazvane korona virusom. Izuzetno sam ponosan što je u proteklih osam godina na našem konkursu učestvovalo čak 428 projekata i nadam se da će organski proizvođači nastaviti da nam poklanjaju svoje poverenje. Mi poverenje u njih imamo jer verujemo da je način na koji obavljaju svoj posao usmeren ka dobrobiti svih nas, da pomaže očuvanju zdravlja i prirodnih resursa, a posebno očuvanju plodnog zemljišta koje gubi na kvalitetu kada se koristi za konvencionalnu proizvodnju" rekao je povodom pokretanja devetog NLB Organic konkursa Branko Greganović, predsednik Izvršnog odbora NLB Banke.

Projekti se dostavljaju poštom, na adresu NLB Banke Beograd, Bulevar Mihajla Pupina 165v, sa naznakom "Konkurs za najbolje projekte organske proizvodnje i prerade hrane" ili elektronskim putem na adresu: organic@nlb.rs

Više informacija i obrazac za pripremu projekta može se pronaći na ovom linku.

Drugi projekat ove banke, Okvir Podrške, pomaže firmama da ponovo dopru do svojih kupaca i osvoje neke nove. Kako bi bili vidljiviji i lakše i brže povratili kupce, NLB Grupa je u maju pokrenula i konkurs u okviru kojeg malim privrednicima, preduzetnicima, mikro preduzećima i gazdinstvima iz celog okruženja donira oglasni prostor. Sve to na regionalnom nivou sa akcentom na stotine preduzetnika na teritoriji bivše Jugoslavije, na svim tržištima na kojima je ova bankarska grupacija prisutna.

Na konkursu u Srbiji učestvovalo je 114 malih privrednika, a nakon javnog glasanja na internet prezentaciji NLB Banke Beograd, nagradu u vidu paketa oglasnog prostora osvojilo je 30 privrednika iz različitih krajeva Srbije i različitih delatnosti.

Dok su neki od njih tek pokrenuli svoj posao kada je epidemija korona virusa pogodila Srbiju, iza nekih je dugogodišnje poslovanje. U toj grupi našla su se mala preduzeća i gazdinstava koja se bave proizvodnjom domaće hrane, vinarije, etno restorani, turističke organizacije, ali i dizajneri, preduzetnici koji se bave uslugama vezanim za zdravlje korisnika, pa čak i jedna privatna srednja škola i dom za brigu o starijima.

Iz NLB Banke kažu da su privrednicima pomogli ustupanjem oglasnog prostora, ali ističu i da svako od nas može da pomogne.

"Kupovinom lokalnih proizvoda, korišćenjem usluga malih privrednika iz svog okruženja svako od nas zapravo podržava domaću malu privredu, koja predstavlja najvažniji generator rasta ekonomije, radnih mesta, ali je i najviše osetila posledice krize izazvane COVID-19", navode u NLB.