Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:14, 7. 8. 2020.

| Sport

Javna igrališta i tereni u Nišu - između vandalizma i neodržavanja

Autor:Milica JovanovićIzvor:Južne vesti
Sportski teren Niš leto 2020 foto južne vesti vanja keser11
Decenije neodržavanja vidljive na svakom koraku; foto: Vanja Keser

Popucala podloga iz koje izbija trava, zarđali i iskrivljeni golovi i koševi najčešća su slika sportskih terena u Nišu, iako je jedna od osnovnih obaveza lokalne samouprave u oblasti sporta da gradi i održava javne terene u naseljima. Tako za takozvani "Sprajt" teren u Romanijskoj ulici jedan Nišlija kaže da je možda jednom nešto urađeno za pola veka koliko tu živi.

U delu namenjenom malom fudbalu ostali su okviri golova, ipak iskrivljeni. Podloga je popucala, iz naprslina je izrasla trava, a mestimično je tolika da prekriva ostatke klupice od koje su sada tu samo metalni držači. Sportski teren Niš leto 2020 foto južne vesti vanja keser16 Foto: Vanja Keser

Ovde je nekada, kako priča Nišlija koga je ekipa Južnih vesti zatekla kako igra fudbal sa detetom, bilo i peska za skakanje. Sada je tu velika rupa iz koje raste žbunje, pa i jedno drvo.

To je bilo mnogo lepo, ali pesak je malo po malo nestajao. I nosili su ga ljudi, i nije se dopunjavalo i tako je sada postalo ovo. Ja ovde živim od sedamdesetih, od tada je možda jednom nešto urađeno. Bila je i mreža za odbojku između fudbalskog i košarakškog terena, sada je tu trava i jedna žica - priča ovaj Nišlija.

Sportski teren Niš leto 2020 foto južne vesti vanja keser17 Foto: Vanja Keser Pored je i košarkaški teren, koji deluje očuvanije od onog sa golovima, ali momci koji ovde igraju basket kažu da je podloga sa godinama postala klizava, a i da se obruči koševa jedva drže.

Nedaleko se nalazi još jedan kompleks terena, pored nekadašnjeg skejt parka. Deo namenjen košarci obnovljen je pre tri godine, donacijom privatne kompanije, pa se ovaj deo “drži”, ali stanje golova slično je kao ono na terenu u komšiluku. Sportski teren Niš leto 2020 foto južne vesti vanja keser19 Foto: Vanja Keser

I Trošarina je iz donacija dobila novi teren nazvan po proslavljenom niškom košarkašu i reprezentativcu Stefanu Joviću. Table i koševi su jednom bili na meti vandala - slomljeni, ali brzo zamenjeni, pa je sada sa terenom sve u redu. Ipak, oko njega je visoka trava i smeće, među kojim je bio čak i par starih farmerica. Sportski teren Niš leto 2020 foto južne vesti vanja keser1 Foto: Vanja Keser

Među zgradama u Duvaništu i na Bulevaru ima mnogo manjih terena, ali je na gotovo svakom ostavljen trag vremena koje je prošlo od poslednjeg obnavljanja - rđa na okvirima koševa i golova, mrežica nema, podloge su popucale, a trava u okolini neokošena. Pored onoga što svedoči neodržavanju, tu je i ono što je proisteklo iz ljudskog nemara i vandalizma. Sportski teren Niš leto 2020 foto južne vesti vanja keser9 Foto: Vanja Keser

Namerno uništavanje se može videti jako često, pa je tako mali teren u Spomen-parku Bubanj sa obručima koševa iskrivljenim tako da vise nadole, a građani kažu da su novi postavljeni krajem prošle godine. Gol na terenu u Duvaništu je, opet preko noći, polomjen i oboren na zemlju, a vandali su najnemilosrdniji bili prema kompleksu Rovče, koji je ruiniran.

Novo "ruho" popularnog Rovčeta plaćeno je, prema podacima koje su davali zvaničnici, 60 miliona dinara. Pre dva i po meseca vandali su išarali pleksiglas na koševima, razbili stakla na svlačionicima, iščupali kablove za struju, polomili vrata, pa čak i zapalili WC. Dva i po meseca od ovog izgreda Rovče izgleda isto.

Od slika terena u stanju raspadanja odudara ona koja se može videti kod Osnovne škole "Dušan Radović". Reč je o terenima za tenis, košarku, fudbal i odbojku, te atletskoj stazi. Ovaj kompleks uvek je po lepom vremenu pun dece i mladih. Sportski teren Niš leto 2020 foto južne vesti vanja keser10 Foto: Vanja Keser

Ne tako daleko, potpuno drugačija slika dvorišta srednjih škola Ekonomske, Trgovačke i Ugostiteljsko-turističke. Gusta trava izbila iz pukotina po terenima i koševi od kojih nijedan nema obruč svedoče o tome koliko se ništa ne radi kako bi se igralište uredilo. Sportski teren Niš leto 2020 foto južne vesti vanja keser3 Foto: Vanja Keser

Otišao sam sa sinom na ovaj teren da vežba gađanje na koš. Ima šest konstrukcija i nijedna nema obruč. Na sve strane se govori kako smo mi neka zemlja košarke, a deca nemaju koš na koji da bacaju - kaže jedan Nišlija.

Još prošle jeseni novinari Južnih vesti pokušali su da od škola dobiju informaciju da li je plan da se urede ovi tereni. Iz Ugostiteljsko-turističke je rečeno da se pitanja proslede na mejl, ali odgovori nikada nisu stigli. Sportski teren Niš leto 2020 foto južne vesti vanja keser4 Foto: Vanja Keser

Sem neodržavanja i toga što su često na meti vandala, u nekim delovima grada terena i nema. Tako stanovnici Gornjomatejevačke i okolnih ulica na Panteleju protestuju, između ostalog, i jer nema nijednog igrališta u blizini.

U Mokranjčevoj imaju improvizovano igralište, ali je nebezbedno, pa su meštani pokrenuli inicijativu da se tu napravi teren. Svi njihovi pokušaji ostali su bez konkretne akcije nadležnih.


Ko održava, koliko para izdvaja i kome građani da prijave oštećenja - bez odgovora

Odlukom Grada i Zakonom o sportu predviđeno je da se iz budžeta Grada izdvaja novac za izgradnju, održavanje i opremanje sportskih objekata, a akcenat je na javnim terenima u stambenim naseljima i školskim sportskim objektima. U Odluci iz 2018. godine piše i da je uređivanje sportskih terena jedna od tri prioritetne tačke kada je reč o parama koje se iz budžeta izdvajaju za sport. Sportski teren Niš leto 2020 foto južne vesti vanja keser7 Foto: Vanja Keser

Koliko se godišnje daje na održavanje postojećih, a koliko na opremanje novih sportskih terena, koji su planovi za ovu godinu, kao i to koja služba se bavi održavanjem terena pitanja su oko kojih su novinari pokušali da razgovaraju i sa sekretarom Sekretarijata za omladinu i sport Sašom Šagrićem i sa većnikom zaduženim za sport Branislavom Kačarom.

Sportski teren Niš leto 2020 foto južne vesti vanja keser21 Foto: Vanja KeserMeđutim, ni jedan ni drugi ni sada, ni pri prvom pokušaju pre mesec dana nisu odgovarali ni na pozive ni na poruke.

Informacija koja se može videti u budžetu Grada jeste da je za popravke i održavanje u 2020. godini izdvojeno nešto više od 21 miliona dinara, ali u ovu cifru, sem sportskih terena ulaze i fontane, javni toaleti, javni satovi, uklanjanje grafita, istorijski spomenici, stara groblja, pa čak i seoski vodovodi i pumpne stanice, kao i izmeštanje bilborda.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    20:39 // 7. 8. 2020.

    Ranije su bre policajci setali po ulicama, narocito oko sklola i vrtica. Bilo je i nocnih patrola. Logicno je da je vandalizam prisutan tamo gde se nista ne odrzava. Ali, organi reda su valjda placeni da to i budu. Ili su placeni samo da primaju platu i glasaju za Vucica??

  • branislav

    19:12 // 7. 8. 2020.

    U svakoj marketing državi se bombastično otvara nešto što je stvarno potrebno ali bez onog ko bi se starao o investiciji a o parama za održavanje niko ne razmišlja.
    Najača multi kompanija VINCI u izgradnji najviše zaradi od osiguranja objekta u roku od 20 godina ali ona ima i obavezu da prati stanje i otkloni nedostatke.
    Ovde je još uvek na snazi brozovo samoupravljanje...partizanija......

  • Milos

    17:20 // 7. 8. 2020.

    Kada se nesto napravi potrebno je to odrzavati. Ali kako nemamo drzavu, a kamo li grad trosim reci samo. Sistem ne postoji, uzurpiran je raznoraznim sljamom iskljucivo za licne profite. Jad i beda gde zivimo a najgore gde ce nasa deca da rastu. Jel ovo za nasu decu?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: