Koliko je pokojnika imalo koronu? 1Foto: BETAPHOTO/ SASA DJORDJEVIC

Niško pogrebno preduzeće Gorica je, odgovarajući na zahtev Danasa podnet po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, saopštilo da „ne poseduje evidenciju“ o broju sahranjivanja uz primenu mera koje važe za preminule od zaraznih bolesti, kao što je korišćenje metalnih posmrtnih sanduka, od početka epidemije korona virusa.

Deo medija, među kojima i naš list, prethodno je iz nezvaničnih izvora dobio dokument iz kapele Gorice, čija autentičnost nije negirana, u kojem se mogu videti takvi podaci.

„Izjašnjavamo se da JKP Gorica ne vodi takvu vrstu evidencije, zbog čega nije u mogućnosti da pruži tražene informacije i dokumenta. Tražene infromacije i eventualni uvid u određena dokumenta mogli biste dobiti od Kliničkog centra u Nišu i Štaba za vanredne situacije na teritoriji grada Niša, navodi se u odgovoru Gorice na zahtev našeg lista, koji je potpisala v. d. direktora Dragana Stevanović, i dodaje da je osnovna delatnost preduzeća „uredno vršenje sahranjivanja na dostojanstven način, bez prikupljanja dodatnih i sporednih podataka vezanih za uzrok smrti pokojnika“.

Odgovor je stigao posle skoro 40 dana od upućivanja zahteva u kojem tražimo informacije, kao i dokumenta iz kojih se može videti broj sahranjivanja koja su realizovana uz primenu mera koje važe za preminule od zaraznih bolesti, poput metalnih sanduka i drugih mera, u periodu od 6. marta do 25. juna ove godine, na svim grobljima kojima upravlja JKP.

Zbog uskraćivanja ovakvih podataka juče smo uputili žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

U dokumentu iz kapele Gorice koji nam je prethodno nezvanično dostavljen navodi se da je od 25. marta do 1. maja ove godine u kapeli tog preduzeća bilo 666 „prijema“ preminulih, od kojih 306 „nezaraznih“ i 360 onih iznad čije kolone stoji oznaka „korona zarazno“.

U dokumentu su ovakvi podaci navedeni po danima. Prema izvorima Danasa, nakon pojavljivanja ovih podataka u pojedinim medijima, u Gorici je navodno vođena „interna istraga“ o tome ko ih je dostavio.

Precizan broj preminulih sa potvrđenom ili suspektnom korona infekcijom u Nišu, inače, još uvek nije moguće saznati.

Uprava niškog KC je početkom prošlog meseca jasno kazala da ukupan broj umrlih u njegovim kovid objektima od početka epidemije neće ni saopštavati, pošto KC „za to nije nadležan“, već je to „isključiva nadležnost“ vladinog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, kojem ta ustanova šalje takve podatke „svaki dan i promptno“.

Gradski štab je, takođe, više puta obznanio da „nije nadležan“ za saopštavanje ovakvih podataka.

Gorica ima podatke o broju prodatih limenih kovčega

Naši izvori su juče kazali da Gorica „poseduje podatke o broju prodatih limenih kovčega“, iz kojih se može „izvesti“ broj sahrana pokojnika sa potvrđenom ili suspektnom koronom od početka epidemije. Bezmalo svi limeni kovčezi su u tom periodu prodati porodicama preminulih u kovid bolnicama, pošto broj svih drugih koji su sahranjeni na taj način „ni u redovnim uslovima ne prelazi par procenata“. U takvim kovčezima se, inače, sahranjuju umrli i od drugih zaraznih bolesti, pokojnici u zidanim grobnicama ili oni čiji srodnici to izričito zahtevaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari