');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

UJEDINJUJU SE, A PUCAJU PO ŠAVOVIMA Opozicija najavljuje nove saveze, a u živom programu gledamo SVAĐE, PROZIVKE I RAZLAZE

Neprirodan, nekoherentan, neuspešan, nedelotvoran, raznorodan, protivrečan... samo su neki od epiteta koji su Savez za Srbiju (SzS) pratili od njegovog osnivanja. Nadu da bi rok trajanja mogao da mu bude produžen davao je bojkot, ali nakon njegovog kraha, lideri opozicije odlučili su da stave tačku - SZS više ne postoji.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
opozicija kombo foto RAS Foto: RAS Srbija
opozicija kombo foto RAS

Ali to ne znači da nije nestao, naprotiv. On će sada biti samo preimenovan, i zvaće se Udružena opozicija Srbije (UOS).

Deluje komplikovano? Još je komplikovanije...

I dok najavljuju da će nakon ponovnog udruživanja, na čelu sa SZS, Udružena opozicija sada biti mnogo jača, odlučnija i spremnija za borbu sa režimom, u realnosti sve suprotno: svađe, prozivke, prepucavanja, razlazi... Rečju, pucanje po šavovima.

Tome u prilog govori i činjenica da je još uvek nepoznato ni koje će se to sve partije i pokreti ujedinjiti u, sada, Udruženu opoziciju Srbije, niti kakava će im biti politička platforma.

"Pukla ljubav" sa Dverima

U novom - starom opozicionom savezu, osim promene imena, još jedna novina biće izostanak osnivača - Pokreta Dveri koje su odlučile da ponovno udruživanje preskoče iz, kako se prethodnih dana moglo čuti, više razloga.

Glavni je, kako izgleda, izostanak Kosova iz političke platforme Udružene opozicije.

Boško Obradović
Foto: P. Marković / RAS Srbija
Boško Obradović

Iz Dveri poručuju da će početkom septembra predstaviti "novu verziju starih Dveri", sa novim programom i novim ljudima.

To je za "Blic" potvrdio i lider Pokreta Boško Obradović.

- Dosadašnje političko iskustvo SzS bilo je veoma dragoceno za budućnost srpske politike. U tom formatu smo naučili da sedimo zajedno, razgovaramo i dogovaramo se uprkos svim našim ideološkim i političkim razlikama. To je od velike važnosti za buduću srpsku političku scenu posle pada Vučićeve vlasti - rekao je on, istakavši da će Dveri u narednom periodu delovati mnogo samostalnije.

Osipa se Narodna stranka

Iz Jeremićevog tabora već neko vreme stižu najave da će nakon parlamentarnih izbora delovati znatno samostalnije. I dok u Dverima, čini se, istup iz udružene opozicije nailazi na pozdrave, soliranje "narodnjaka" ostavlja značajne posledice po ovu stranku.

Jovanović i Jeremić
Foto: Blic / RAS Srbija
Jovanović i Jeremić

Prvo je, nakon razmirica sa liderom i neslaganja oko budućeg funkcionisanja organizacije, stranku napustio potpredsednik i predsednik Gradskog odbora stranke Nikola Jovanović, da bi posle svega mesec dana članske karte počeli da vraćaju i, priča se, kompletni odbori.

Takav primer stiže iz Smedereva, gde je i predsednik i znatan broj članova tog stranačkog odbora podneli ostavke na funkcije u Narodnoj stranci, a kako "Blic" saznaje iz izvora bliskih smederevskom odboru, oni će svoje političko delovanje nastaviti u Stranci slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa.

DS-ov "bosanski lonac"

Demokrate su po svoj prilici pale na "najniže grane" u svojoj dugogodišnjoj istoriji. Ni sami ne znaju koliko unutar stranke struja postoji niti kakav bi trebalo da bude dalji pravac delovanja DS-a. Podrška predsedniku Zoranu Lutovcu ozbiljno je uzdrmana, a on kao da se na to ni ne obazire, već sprovodi čistku nad svakim onim ko za njegovog mandata nije pristao da mu se povinuje.

Zoran Lutovac
Zoran Lutovac

Kritike dolaze sa svih strana, a najviše ih je upućeno na račun odluke o bojkotu i delovanju u okviru SZS-a.

Bivša narodna poslanica ove stranke, Nada Kolundžija nedavno je na Tviteru prokomentarisala novi opozicioni savez.

- Ovo preimenovanje Saveza za Srbiju u Udruženu opoziciju Srbije ako nas ne spasi, ništa neće. Ajde što vlast misli da ima posla sa slaboumnima, nego... šibicarenjem do slobode - napisala je ona.

I njen stranački kolega Balša Bozović prozvao je lidere opozicije, je se, kako kaže, još nisu izvinili građanima koji će plaćati cenu njihove "bezidejne politike".

- Još uvek se niste izvinili građanima koji će plaćati cenu vaše bezidejne politike i još uvek vas nije sramota što niste podneli ostavke za debakl u koji ste nas uveli - napisao je Božović na Tviteru.

Pročitajte još

Svi čekaju septembarske unutarstranačke izbore, a ukoliko na njima pobedi kandidat struje koja je najglasnija u napadima na Lutovca, gotovo da je izvesno da će i DS Udruženoj opoziciji Srbije reći "Adio".

Tadićeva "lakrdija" i Lutovčevo "ujedinjenje"

Lider Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije Boris Tadić odlučio je da se, nakon najava o ponovnom udruživanju SzS u Udruženu opoziciju, i odluke DS da od njenog ujedinjenja sa SDS neće biti ništa, oglasi i srpskoj opoziciji pokuša da udeli po koju lekciju.

- Ako dobro razumem, najnovija "udružena opozicija" je manja od onog iz čega je nastala - SzS. Povodom donošenja ove odluke jedina vest o onima koji se udružuju je da se Dveri ne udružuju. Šalu na stranu, nužno je operativno i odgovorno udruživanje, a ne nove lakrdije i kontrola štete - napisao je Tadić na Tviteru.

Boris Tadić
Foto: Tanja Valić / Tanjug
Boris Tadić

Iako nije želeo da postane deo "lakrdije", SzS bio je često na meti kritika nekadašnjeg predsednika, a prethodnih dana uspeo je da "potkači" i predsednika DS-a Zorana Lutovca, sa kojim je pregovarao o ujednjenju, sa istom onom strankom iz koje SDS pre nekoliko godina i nastala, i na čijem čelu je bio i sam Tadić.

Pročitajte još

To je samo nastavak njihove nedavne prepirke, čije su teme bile sve samo ne najavljeno ukrupnjavanje DS-a. Entiteti, pripadnici, elementarna logika, demokratija i moral, o svemu se tome pričalo, samo ne o ujedinjenju DS-a i SDS-a, od koga, na kraju neće biti ništa.

SDS definitivno neće u Ujdruženu opoziciju, a stopama Tadićeve stranke krenuće i Inicijativa Ne davimo Beograd iz koje stižu poruke da insistiranje na jednoj koloni ne vodi sinergiji, već građane gura u apstinente.

Sergej Trifunović: Nikad nisu znali šta da rade

Predsednik PSG Sergej Trifunović "zacementirao" je svaku moguću saranju sa ostalim opozicionim strankama izjavom da se, i pored izbornog neuspeha, ne kaje što se oglušio o ideju bojkota. U tome je svoje dojučerašnje kolege, lidere SzS, optužio je za propast protesta, koji su trajali više od godinu dana, kao i za sabotiranje njega lično.

Sergej Trifunović
Foto: Petar Dimitrijević / RAS Srbija
Sergej Trifunović

On i PSG će, sudeći prema najavama, svoje delovanje nastaviti samostalno.

- Ne vidim da se nešto drastično promenilo time što se umesto SzS sada pominje ujedinjena opozicija, osim što se možda insinuira da oni koji nisu u tom bloku nisu opozicija. Ali ne želim da se bavim time, te igre reči me ne zanimaju - izjavio je on nedavno.

Radulovića neće niko

Lider pokreta Dosta je bilo (DJB) Saša Radulović apsolutni je šampion kad su u pitanju prepirke i razmirice na opozicionoj sceni. Čini se da nema političkog takmaca sa kojim nije ušao u sukob.

Iz bojkota, na izbore, posle izbornog kraha u proteste do obaranja legitimiteta istih, do druženja sa raspopom Antonijem.

Radulović i raspop Antonije
Foto: I.G.Ž. / RAS Srbija
Radulović i raspop Antonije

Na Radulovića izgleda, niko i ne računa....