Favoriti lagano do Top 8 1Foto: EPA-EFE/ Ina Fassbender POOL

Prvi četvrtfinalisti Lige Evrope spadaju u kategoriju očekivanih, jer su Mančester junajted, Inter, Šahtjor i Kopenhagen bolje ekipe od izbačenog kvarteta timova, a pobrojani klubovi s dužom i uspešnijom tradicijom od doskorašnjih aktera borbe za jedan od dva UEFA trofeja.

Ova konstatacija se pre svega odnosi na Mančester j., jer sedmogodišnji šampionski post crvenih u Premijer ligi ne znači da vlasnik rekordnog broja titula u Engleskoj (20) nema šta da ponudi van granica zemlje.

I kada nije konkurentan u domaćoj konkurenciji, kao što je bio u zlatnoj eri menadžera Aleksa Fergusona, osvajač LE iz 2017, ima s kim i s čim „preko“ pa je tako trener Ole Gunar Solskjer ubedljivu pobedu iz prvog duela sa Laskom (5:0), nadogradio trijumfom čiji su potpisnici mlađi i manje korišćeni prvotimci (2:1).

– Dobro obavljen posao. Momcima je bila potrebna minutaža kako bi cela ekipa na završni turnir otišla s dovoljno odigranih utakmica i samopouzdanja. Želimo da odemo što dalje, možda i podignemo trofej, ali znamo da nas čeka dosta dobrih timova i teških utakmica na tom putu – reči su norveškog stručnjaka iz redova trostrukog pobednika Lige šampiona, čija je odluka bila da protiv Austrijanaca odmori i srpskog vezistu Nemanju Matića.

Slavni Inter nije baš „vezao u čvor“ Hetafe, ali je i u toj jednoj utakmici aktuelni viceprvak Italije, s 2:0, pokazao da je koplja ispred španskog predstavnika, s našim Nemanjom Maksimovićem na sredini terena.

– Igranje ovakvih mečeva u Evropi predstavlja sjajno iskustvo za nas, kako bismo rasli kao tim. Bila je to lepa noć, a ja sam srećan što sam video da igrači žude da nastave ovu avanturu i još im se ne ide na odmor – rezime je Antonia Kontea, šefa struke osvajača tri Lige šampiona, kome su zbog sukoba s upravom ovo verovatno poslednja komandovanja neroazurima.

Kladioničarska očekivanja ispunio je i Mančesterov sledeći rival Kopenhagen, jer su Danci posle minusa iz prvog susreta sa Bašakšehirom (0:1) s lakih 3:0 pokazali novom šampionu Turske ko je „stariji“.

Kao i ukrajinski velikan Šahtjor protiv nemačkog Volfsburga – 3:0 (prvi duel dobio s 2:1), pa sada čeka boljeg iz megdana Bazela i Ajntrahta. Sledi fajnal-ejt (10-21. avgust), takođe na tlu Nemačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari