Ekonomija

0

Aleksić: Srbija uveze više paradajza iz Albanije nego što ukupno izveze

Autor: IG

Izvor: Beta

Aleksić: Srbija uveze više paradajza iz Albanije nego što ukupno izveze

Izvor: Foto: pixabay.com


"Srbija je u prethodnih nekoliko godina iz Albanije uvozila prosečno 15.000 tona paradajza, što je polovina ukupnog uvoza od 30.000 tona, dok je ukupni izvoz iznosio 10.000 tona. To znači da više paradajza uvozimo iz Albanije nego što ukupno izvezemo", rekao je Aleksić u programu "Otvoreno" na Fejsbuk stranici Narodne stranke.

Aleksić je naveo da poljoprivrednici u Makedoniji litar dizela plaćaju 0,80 evra, a u Srbiji 1,30 evra, a i jedni i drugi proizvode povrće i voće koje nude na tržištu.

"Zato naši poljoprivrednici nisu konkurentni i to se hitno mora promeniti. Ne sme se više ponoviti da srpski seljaci bacaju svoje proizvode", rekao je Aleksić koji je poljoprivredni proizvođač i predsednik Odbora Narodne stranke za poljoprivredu.

Aleksić je stanje u poljoprivredi ocenio kao "katastrofalno" jer "sve u državi vodi jedan čovek, predsednik Srbije Aleksandar Vučić" koji se "pretvara da zna sve: od turizma preko poljoprivrede do veterine, a za ministre postavlja poslušnike koji rade isključivo u cilju režimske propagande".

"Vučić je potpuno nesvestan šta govori o poljoprivredi, a ljudi koji danas vode tu oblast su potpune neznalice. Hvale se nekakvih uspesima, a gorka je istina da godišnje uvezemo za 25 miliona evra više povrća nego što izvezemo, odnosno uvezemo 20.000 tona više nego što izvezemo, iako imamo potencijal da budemo veliki izvoznici povrća", smatra Aleksić.

Aleksić je naveo da je vlast SNS-a u poslednjih pet godina duplirala dug i zadužila građane Srbije za još 15 milijardi evra, i da je 2015. godine dug iznosio 15 milijardi evra, sada je 28 milijardi, a da će do kraja godine biće 30 milijardi.

"Čeka nas veoma težak period, a vlast neprekidno samo laže i njen pad će doći brže nego što to možda sada izgleda. Srbija je u dubokoj krizi i mora se napraviti zaokret u svim oblastima", rekao je Aleksić.

Aleksić i predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i preduzetništvo, Vladimir Kovačević, predstavili su programe Narodne stranke za poljoprivredu i preduzetništvo.

Kovačević je rekao da u Srbiji ima 1.051.000 preduzetnika i naveo da je do početka avgusta pad privredne aktivnosti bio pet odsto, a fiskalni deficit sedam odsto.

"Narodna stranka se zalaže za treći paket mera, ciljan na privredne grane koje su najviše izgubile u krizi, a među njima su hotelijerstvo, turizam i saobraćaj", rekao je Kovačević.

"Zalažemo se i da minimalno učešće domaćeg kapitala iznosi 25 odsto u investicijama koje će država ubuduće subvencionisati, jer sada apsurdno novcem građana Srbije subvencionišemo strane investitore od kojih su se mnogi pokupili i otišli kada su potrošili novac dobijen od subvencija", zaključio je Kovačević.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR