SPP pozdravila inicijativu BNV-a, traži obnovu jedinstva islamske zajednice i obračun sa kriminalom i korupcijom u lokalnim vlastima

5
35

Stranka pravde i pomirenja (SPP) saopštila je da je visoka delegacija te sranke učestvovala je u razgovorima sa predsjednicom Bošnjačkog nacionalnog vijeća na temu zajedničkog djelovanja bošnjačkih stranaka u Sandžaku radi ostvarivanja nacionalnih i sandžačkih ciljeva.

Sa predsjednicom BNV-a Jamsinom Curić dana su su ispred SPP-a razgovarali član predsjedništva te stranke Edin Zećirović i generalni sekretar Edin Đerlek.

“Predstavnici SPP-a su pozdravili ovu inicijativu ukazujući na neminovnost okupljanja oko principa od općeg značaja za Sandžak i bošnjački narod”, navedeno je iz te stranke.

Kako se dodaje, u tom cilju, neophodno je utvrditi platformu koja bi primarno definirala te principe na kojima bi se baziralo zajedničko djelovanje u cilju rješavanja ustavnog položaja Bošnjaka, statusa Sandžaka, obnove jedinstva Islamske zajednice, te ostvarivanja pretpostavke normalnog ekonomskog, socijalnog i infrastrukturalnog razvoja Sandžaka.

“Očekujemo da ovu platformu predloži Bošnjačko nacionalno vijeće, a u slučaju da se to prepusti strankama logično je da predlagač te platforme bude Stranka pravde i pomirenja koja je na proteklim izborima osvojila najveći broj poslaničkih mandata u Narodnoj skupštini Republike Srbije, kao i najveći broj odborničkih mandata u lokalnim skupštinama na području Sandžaka” predočava se u saopštenju stranke čiji je lider Muamer Zukorlić.

Iz te bošnjačke partije je navedeno da su spremni razgovarati i o formiranju lokalnih organa vlasti gdje će, pored pomenutih principa, insistirati na načelu “beskompromisnog obračuna sa korupcijom, kriminalom i strogoj zabrani da pojedinci koji su proteklih godina sudjelovali u korupcijskim radnjama ne mogu učestvovati u bilo kom obliku vlasti”.

Zaključuje se da ovaj stav SPP-a predstavlja kontinuitet politike koji ova stranka vodi od njenog osnivanja, te da je javnosti poznato da su nekoliko mjeseci prije izbora pozvali na formiranje zajedničke bošnjačke liste u Sandžaku na svim nivoima.

Bošnjačko nacionalno vijeće je prošlog mjeseca uputilo dopis bošnjačkim političkim strankama u Sandžaku da se na osnovu ostvarenih izbornih rezultata udruže i formiraju zajednički bošnjački blok, da obrazuju bošnjački poslanički klub u Skupštini Srbije kao i stabilne bošnjačke skupštinske većine u sandžačkim gradovima i opštinama.

Snews.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

5 KOMENTARI

  1. Zarad jedinstvene lslamske zajednice i zajednivkih lnteresa svih gradjana Sandzaka,pozdravljam odaziv SPP-a. USLOV : SULJO DA SE POVUCE I NIKAKVA FUNKICIJA IKADA NJEMU JER JE PREVRANT BR 1. Sve ostale funkicije pod strogom kontrolom SPP-a. SDA da spusti glavu i krene iz pocetka,sa novim ljudima i da uce godinama od SPP-a kao pripravnici

  2. Ljudi pa sta ovo sad rade u sred ove krize? Isterao je predsednika stranke Zukorlica iz BNV-a , odbio pozive za zajednicku listu prije izbora, i sad on poziva na jedinstvo a nije proslo ni mesec dana….

  3. Nije poenta da ih nema, nego da nisu u “prvom saffu” ne moze insan koji nema kredibilitet i moralni integritet da se namece kao funkcijoner, to nemoze vise…narod se polako ali sigurno razhavizava a SPP je katalozator tog procesa. Allah da ih ucvrsti i nagradi svakim hairom. Amin

  4. Sve nekako,ali odstranjivanje funkcionera koji su učestvovali u kriminalu,teško i nikako.Moralo bi ih otici makar 90% njih.Sve lopov do lopova.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.