Dostupni linkovi

New York: Državna tužiteljica tužila Nacionalnu asocijaciju za oružje s ciljem da je rasformiše


Letitia James
Letitia James

Njujorška državna tužiteljica podnijela je tužbu s ciljem raspuštanja Nacionalne asocijacije za oružje zbog navodnog lošeg upravljanja finansijama, prenosi Reuters.

Tužbu je objavila tužiteljica Letitia James koja je istakla kako su čelnici NRA plaćali porodična putovanja na Bahame, koristili privatne avione i plaćali skupe obroke i tako za tri godine oštetili NRA u iznosu od 64 miliona dolara, pretvarajući višak u deficit.

Ona u saopćenju navodi kako su čelnici NRA „koristili milione i milione iz rezervi NRA za ličnu korist“, te dodaje da nisu poštivali internu politiku Asocijacije, kao ni državne ni federalne zakone.

Istakla je da su četvorica imenovanih optuženih Wayne LaPierre (trenutno na čelu NRA), Wilson Phillips, Joshua Powell i John Frazer "uspostavili kulturu samoostvarivanja, lošeg upravljanja i nemarnog nadzora u NRA koja je bila nezakonita, opresivna i lažna".

Najavljujući tužbu, James je novinarima rekla kako je NRA „djelovala kao plodno tolo za razvoj pohlepe, zloupotrebe i otvorene nezakonitosti“, te je dodala kako „niko nije iznad zakona“.

NRA je tužbu opisala kao "neutemeljen, smišljeni napad”, piše BBC.

Istovremeno, glavni državni tužilac u Washingtonu također je podnio tužbu protiv NRA i njene fondacije, optužujući ih za zloupotrebu dobrotvornih sredstava i rasipništvo, dodaje Reuters.

Tužiteljica James, inače demokrata, tako je došla u sukob sa najvećom i najmoćnijom organizacijom za oružje u SAD-u, koja je usko povezana s Republikanskom strankom predsjednika Donalda Trumpa.

Ona je negirala da je tužba motivisana podrškom Asocijacije Trumpu.

"Utjecaj NRA toliko je moćan da organizacija desetljećima nije bila provjeravana, dok su njeni rukovoditelji usmjeravali milione u svoje džepove", rekla je James u izjavi. "NRA je prepuna prevara i zloupotreba. Zbog čega danas želimo raspustiti NRA, jer nijedna organizacija nije iznad zakona."

Trump je, kratko nakon najave tužbe, ohrabrio izmještanje NRA rekavši da bi "Teksas bio sjajan za NRA" tokom obraćanja u Bijeloj kući, javlja Reuters.

NRA se protivi svakom vidu kontrole naoružanja i bili su na udaru više puta pogotovo nakon nekoliko pucnjava u američkim školama sa smrtnim ishodom.

XS
SM
MD
LG