Preživeli logoraši zahtevaju od Zakerberga zaštitu: "Da li je moguće da neko negira Holokaust?"

Nekadašnji logoraši koji su preživeli Holokaust širom sveta udružili su se danas u kampanji kojom od direktora Fejsbuka Marka Zakerberga traže da preduzme mere za uklanjanje negiranja genocida koji su počinili nacisti sa veb stranice te društvene mreže.

Tehnopolis

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.07.2020.

14:41

Preživeli logoraši zahtevaju od Zakerberga zaštitu:
Foto: depositphotos/nito103

Kampanja "No Deying It" traži od Zakerberga da sa te društvene mreže ukloni one grupe koje negiraju Holokaust, kao i stranice i postove koji sadrže govor mržnje, prenosi AP.

Takođe, traži se da takvi postovi, fotografije i video snimci budu uklonjeni i sa Instagrama.

Zakerberg je izazvao gnev mnogih kada je 2018. godine izjavio da postovi koji negiraju Holokaust ne moraju obavezno da budu uklonjeni i da dok god ne pozivaju na nasilje i ne prave štetu mogu da budu zaštićeni.

Nakon protesta, Zakerberg, koji je i sam Jevrejin, pojasnio je da je, iako je lično smatrao da je "poricanje holokausta duboko uvredljivo", verovao da je "najbolji način za borbu protiv uvredljivog govora - dobar govor".

"U Nemačkoj ili Austriji ljudi idu u zatvor ako poriču Holokaust", rekla je jedna od preživelih i upitala se kako iko može da sumnja u to

Fejsbuk je u izjavi naveo da uklanja postove koji negiraju Holokaust u zemljama u kojima je to ilegalno, poput Nemačke, Francuske i Poljske, dok se u zemljama gde to nije prekršaj, poput SAD i Britanije, pažljivo nadgleda kako bi se utvrdilo da li prelazi liniju dozvoljenog.

Povčetkom jula više od 500 kompanija počelo je da izbegava reklamiranje na Fejsbuku kako bi primorali tu kompanijuda zauzme čvršći stav protiv govora mržnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: