Cene plemenitih metala uzletele u nebo: Novi rekord zlata

Cena zlata popela se danas do novog rekordnog nivoa jer pandemija pomračuje ekonomske izglede, pa su zlatne poluge sve atraktivnije utočište investitorima.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 06.08.2020.

17:58

Cene plemenitih metala uzletele u nebo: Novi rekord zlata
Foto: Epa/JEON HEON-KYUN

Međutim, analitičari kažu da bi ovaj brzi rast mogao da pokrene izvesne korekcije.

Na današnjem spot trgovanju u 11,52 časova po GMT, zlato je dostiglo nov rekordan nivo od 2.059,09 dolara po unci, ojačavši za 0,9 posto u odnosu na prethodni dan. Cena američkih fjučersa za zlato porasla je za 1,0 procenat, na 2.069 dolara, javlja Rojters.

Zlato beleži dobitke uprkos blagom jačanju dolara, koji je profitirao od neznatnog slabljenja raspoloženja prema riziku, pošto su investitori čekali podatke o situaciji na američkom tržištu rada kao jednom od repernih faktora u pogledu stanja najveće svetske ekonomije.

Cena žutog metala je ove godine porasla za više od 35 posto, jer se zlato smatra imovinom koja će sačuvati svoju vrednost, dok će pandemija i štampanje novca centralnih banaka erodirati vrednost druge imovine.

Mada izgledi za zlato u osnovi ostaju pozitivni, analitičari ipak procenjuju da je sve verovatnija određena korekcija cene.

Kada je reč o drugim plemenitim metalima, srebro je skočilo 4,0 odsto na 28,11 dolara po unci, zabeleživši u jednom trenutku čak 28,18 dolara, najviši nivo u poslednjih više od sedam godina.

Platina je takođe poskupela za 1,7 procenata, na 983,27 dolara za uncu, a paladijum je ojačao za 0,9 posto, na 2.201,69 dolara po unci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: