Najnovije vesti
Vesti Politika
Tadić: Zagreb propustio istorijsku priliku za pomirenje

Tadić: Zagreb propustio istorijsku priliku za pomirenje

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da je Hrvatska juče tokom obeležavanja 25. godina od zločinačke vojne i policijske akcije "Oluja" propustila istorijsku priliku za iskorak ka pomirenju.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Boris Tadić Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija
Boris Tadić

Tadić je ukazao da je svaki osvrt zvaničnika Hrvatske na srpske žrtve bio neutralisan uvijanjem u reči koje slave dan kada je iz svojih domova proterano stotine hiljada, a ubijeno oko 2.000 Srba.

On je podsetio da je, kada je kao predsednik Srbije u Vukovaru uputio izvinjenje za zločin počinjen nad Hrvatima, to učinio nedvosmisleno i iskreno, ne trgujući tim izvinjenjem i ne umanjujući ga istovremenim isticanjem srpskih žrtava.

- Juče je zvanična Hrvatska propustila jedinstvenu istorijsku priliku da, čineći to na isti način, konačno nakon četvrt veka učini taj neophodan iskorak - istakao je Tadić.

On je ukazao da će posebno biti tragično ako Andrej Plenković, kao premijer Hrvatske, prisustvo Borisa Miloševića na obeležavanju "Oluje" u Kninu, nastavi da tumači kao potvrdu da je "Hrvatska kao država rešila sve svoje nacionalne zadatke".

- Sama činjenica da je obeležavanje "Oluje" i ove godine bila nacionalna proslava, a ne iznad svega državna komemoracija, dokazuje da Hrvatska nije ni blizu rešavanja nacionalnih zadataka. Osim ako Plenković ne smatra da su hrvatski nacionalni zadaci u suprotnosti sa civilizacijskim - zaključio je Tadić, prenosi Srna.