DW: Da li će Berlin žaliti za Grenelom? 1Ričard Grenel Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Budući američki ambasador u Nemačkoj već sada zabrinjava Berlin prenosi danas Dojče vele pisanje nemačkih medija koji opširno citiraju kontroverzne izjave iz ranijih godina i na različite teme Daglasa Mekgregora, pukovnika u penziji koga je Bela kuća nominovala za naslednika Ričarda Grenela. 

„Da li je moguće da će Nemci žaliti za Ričardom Grenelom, onim predstavnikom Donalda Trampa u Berlinu koji tokom dve godine nije propustio priliku da iznervira kompletnu političku klasu“, pita se Tagesšpigel.

Berlinski list za Daglasa Mekgregora piše da „on bar poznaje teren“ jer je bio stacioniran u Nemačkoj, govori nemački, bio je šef za planiranje glavnokomandujućeg NATO u kosovskom ratu“.

„Mekgregor je do 2004. bio zaposlen u američkoj vojsci i otada je u penziji. Napisao je pet knjiga i trenutno je izvršni potpredsednik konsultantske firme za odbranu i spoljnu politiku sa sedištem u Virdžiniji. Često na radiju i televiziji komentariše teme koje se tiču nacionalne bezbednosti, a u poslednje vreme to je radio i za Foks njuz i RT“, piše Velt.

Nakon što je nedavno TV-mreža CNN objavila prilog u kojem prenosi izjave 73-godišnjeg Mekgregora iz različitih radio i televizijskih intervjua prethodnih godina, o tome  pišu i nemački mediji Velt, Fokus onlajn, T-onlajn, Tagesšpigel, prenoseći citate iz kojih se vide stavovi Mekgregora o NATO, američkim vojnicima u Nemačkoj, Ukrajini, migrantima, Kosovu….

Neki nemački mediji izdvojili su i to da se Mekgregor najdublje kaje što se u kosovskom ratu borio protiv srpskih snaga, „pravoslavnih Srba, pravoslavnih hrišćanskih Srba“ – samo da bi na kraju „vlast u toj zemlji u suštini preneli na muslimansku narkomafiju“.

Mekgregor nije komentarisao ove navode i kritiku CNN, pišu nemački mediji. Istovremeno, portparol Bele kuće Džud Dir rekao je da je Mekgregor“enormno kvalifikovan“ da preuzme ulogu ambasadora u Nemačkoj. Činjenica je, ocenjuju nemački novinari, da njegove izjave u suštini nisu drugačije od onoga što govori predsednik Donald Tramp.

Inače, da bi postao ambasador u Berlinu Daglas Mekgregor mora da dobije prostu većinu u Senatu. I pre objavljivanja ovog izveštaja CNN, u Vašingtonu je postojala velika sumnja da će on stupiti na funkciju pre predsedničkih izbora u novembru, a verovatnoća da će njegova nominacija biti potvrđena trebalo bi sada da se još više smanji, pišu nemački mediji uz podsećanje da je i Ričard Grenel svojevremeno morao da čeka 15 meseci da bi Senat potvrdio njegov mandat.

Za kraj, nemački mediji izdvajaju izjavu jednog od najvećih protivnika Mekgregora, demokratskog senatora Boba Menendesa koji je ujedno i član Odbora za spoljne odnose Senata koji nadgleda Mekgregorovu nominaciju.

„Izjave pukovnika Mekgregora koje je tokom godina javno dao – o imigraciji, muslimanima i našem odnosu sa Nemačkom – trebalo bi da ga diskvalifikuju za bilo koju službu u vladi, a kamoli da predstavlja SAD kao ambasador“, rekao je Menendes.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari