06. avgust  2020. 14.49  | Izvor: Tanjug

Dolar jača, rizične valute padaju

LONDON -

Dolar je danas ojačao jer je apetit investitora za rizikom iščileo u iščekivanju najnovijih podataka o radnim mestima u SAD i jer zakonodavci u Vašingtonu još uvek ne mogu da se dogovore o novom paketu finansijske pomoći.

Apetit za rizikom na tržištima valuta je juče ojačao nakon što su podaci američkog Institita za upravljanje nabavkama (ISM) pokazali da su nove narudžbine u industriji usluga skočile na rekordan nivo. Međutim, podaci su takođe pokazali da je opalo zapošljavanje, što nagoveštava kolebljiv oporavak tržišta rada.

Dolar je tokom noći oslabio prema korpi valuta, pri čemu se dolaski indeks spustio na dvogodišnji minimum od 92,495 poena, a zatim se danas prepodne oporavio na 92,821 poen, izveštava Rojters.

Evro je prema dolaru dostigao dvogodišnji maksimum od 1,1916 dolara kako se približavalo zatvaranje azijskog trgovanja, nakon čega se vratio natrag na nivo od 1,1859 dolara.

Jedinstvena valuta je juče krenula uzlaznom putanjom posle objave podataka o rastu indeksa menadžera nabavke koji ukazuju na početak ekonomske ekspanzije u zoni evra.

Investitori čekaju rasplet situacije u vezi sa novim paketom državnih podsticaja u SAD. Za sada nema signala da su podele između republikanaca i demokrata o ovom paketu vrednom više biliona dolara smanjene.

Program isplate naknada za nezaposlenost od 600 dolara sedmično desetinama miliona Amerikanaca koji su izgubili posao tokom pandemije istekao je prošlog petka.

Švedska i norveška kruna pale su danas u odnosu na dolar, zaokrenuvši raniji uzlazni trend, tokom kojeg je švedska kruna na zatvaranju azijskog trgovanja zabeležila najjači kurs prema dolaru od sredine 2018.

Švajcarski franak ojačao je prema evru i dolaru jer su tržišni akteri postali oprezniji. Švajcarac se trgovao na nivou od 0,90805 za dolar, blizu svog najvišeg kursa u poslednjih pet godina.

Što se tiče valuta tržišta u usponu, turska lira se spustila na rekordno nizak nivo prema evru a prema dolaru je pala za 2,7 procenata.