Društvo

UKC RS: Raste broj pacijenata u kovid bolnici, minut do 12 da se uozbiljimo

UKC RS: Raste broj pacijenata u kovid bolnici, minut do 12 da se uozbiljimo
Foto: N.N. | Raste broj pacijenata u kovid bolnici UKC RS, minut do 12 da se uozbiljimo

BANJALUKA - Od početka ove sedmice u kovid bolnici Univerzitetskog kliničkog centra RS preminula su četiri pacijenta, a na današnji dan hospitalizovana su 73 pacijenta, saopšteno je iz ove zdravstvne ustanove.

“Od ovog broja 18 pacijenata je na kiseoničkoj terapiji, a 16 pacijenata je na respiratoru. Od ovih 16 pacijenata na respiratoru, jedan pacijent je 1983. godište. Same brojke govore u prilog činjenici koliko je situacija ozbiljna, te kolika je odgovornost na svakom pojedincu da poštuje preporuke kako bi zaštitio sebe i druge od infekcije novim korona virusom”, navedeno je u saopštenju.

Navod i koliko je broj zaraženih i preminulih povećan u odnosu na jun.

“Na dan 4. juni na respiratoru je bio jedan pacijent, 4. jula njih 8, a 4. avgusta njih 17. U bolnicama u RS na dan 4. juni bio je 81 hospitalizovani pacijent, 4. jula taj broj iznosio je 125, a 4. avgusta 280. Takođe, tokom juna mjeseca u RS registrovano je 850 novozaraženih, a u julu 2630, dok je broj preminulih u ovom periodu sa 14 skočio na 48”, precizirano je u saopštenju.

Zbog alarmantne epidemiološke situacije, a na inicijativu nekoliko udruženja pacijenata odlučilo se da se udruženja ovog tipa uključe u aktivnosti čiji je cilj podizanje svijesti građanstva o važnosti provođenja protivepidemioloških mjera kako ne bi došlo do kolapsa zdravstvenog sistema i ugrožavanja života drugih pacijenata, posebno hroničnih i onkoloških bolesnika.

Predstavnici šest udruženja pacijenata obratiće se medijima sutra u 11:59 časova u holu Centralnog medicinskog bloka i apelovati na građane da se strogo pridržavaju mjera koje je propisao Republički štab za vanredne situacije, posebno fizičke distance i nošenja maski, jer smo na korak do potpunog preopterećenja zdravstvenog sistema pacijentima inficiranim korona virusom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije