');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

TRAMPOV ULTIMATUM I KINESKO "NE" Kako je aplikacija TikTok postala POLITIČKI VRUĆI KROMPIR

Američki predsednik Donald Tramp dao je ultimatum tehnološkim gigantima: Ili će "Majkrsoft" za 45 dana uspeti da kupi aplikaciju "TikTok" od kineske kompanije "Bajtdens" ili će ta popularna aplikacija biti zabranjena u SAD.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
TikTok Foto: HAYOUNG JEON / EPA;
TikTok

Komplikovana i neobična saga odvija se u vreme kada su odnosi SAD i Kine na najnižem nivou, zbog trgovinskog rata, pandemije korona virusa, Hong Konga, Tajvana, 5G mreže i brojnih drugih faktora.

Američki vladini zvaničnici tvrdili su da su zabrinuti da bi kineska vlada mogla da natera "TikTok" da preda informacije koje sakuplja o korisnicima Amerikancima, pa da Peking pomoću aplikacije širi svoju propagandu ili ucenjuje američke državljane.

Kompanija "Bajtdens", koja je zahvaljujući aplikaciji postala najveći svetski "startap", uzalud je pokušavala i nije uspela da smiri te strahove Bele kuće.

Donald Tramp
Foto: Tanjug/AP
Donald Tramp

- Podaci od korisnicima Tik Toka u SAD se čuvaju u SAD, uz striktnu kontrolu pristupa zaposlenih. Najveći investitor u Tik Tok je iz SAD. Posvećeni smo zaštiti korisničke privatnosti i bezbednosti i nastavljamo da donosimo radost porodicama i značajne karijere onima koji stvaraju platformu - rekao je portparol.

Administracija Donalda Trampa je odlučila da aplikaciju formalno preispita Odbor za strana ulaganja u SAD-u (CFIUS), što je izazvalo kritike Pekinga i optužbe da se radi o diskriminaciji.

Međutim, Tramp je najavio još drastičniju meru.

- Što se tiče TikToka, zabranjujemo ga u SAD-u - rekao je Tramp u petak.

Inače, aplikacija je već zabranjena u Indiji, gde je takođe imala ogroman broj korisnika, a to se desilo zbog loših odnosa Nju Delhija i Pekinga.

Američki predsednik objasnio je kako bi mogao da upotrebi hitna ekonomska ovlašćenja ili izvršnu odredbu da zabrani aplikaciju u svojoj zemlji. Njegova najava je izazvala negodovanje u Pekingu, ali i kod američkih korisnika aplikacije, kojih ima bezmalo 100 miliona.

"TikTok" je objavio snimak u kojem generalna menadžerka za SAD Vanesa Papas brani aplikaciju i ističe mere koje je kompanija preduzela u zaštiti radnih mesta.

- Ne planiramo nigde da idemo - rekla je ona.

Onda je na scenu stupio "Majkrosoft" sa svojom ponudom da postane novi vlasnik megapopularne aplikacije.

Tako dolazimo do prilično bizarne scene: Izvršna direktorka "Majkrosofta" Satja Nadela pregovarala je direktno sa predsednikom Sjedinjenih Država o kupovini aplikacije poreklom iz Kine?!

A Tramp, koji se odvuke hvalio time da je "veliki pregovarač", u ovom je video šansu: nakon što se najpre protivio kupovini, odlučio je da je dozvoli ali uz svoje uslove. Tako je zadao rok do 15. septembra i smatra da bi deo cene trebalo da ide u državnu kasu.

- Rekao sam, ako kupite (TikTok), bez obzira na cenu koju će dobiti vlasnik, a pretpostavljam da je to u suštini Kina... da će jedan značajan deo cene morati da dobije trezor Sjedinjenih Država zato što omogućavamo da se ovaj posao dogodi - izjavio je Tramp, mada nije jasno kako misli to da postigne.

Izgleda da bi prodajom aplikacije "Majkrosoftu" američki zvaničnici ipak dobili ishod kakav žele.

Zašto baš "Majkrosoft"?

"Majkrosoft" je i čudan i savršen izbor. Novi vlasnik "TikTok-a" mora da bude dopadljiv Trampovoj administraciji, a "Majkrosoft" je uglavnom ostao u milosti vlade. Kupac takođe mora biti dovoljno bogat da kupi "TikTok", ali ne toliko moćan - kao na primer "Fejsbuk" ili Gugl" - da bi kupovina ove aplikacije mogla da mu da monopol na tržištu.

Dalje, "Majkrosoft" ima tehničku ekspertizu da razdvoji "TikTok" od "Bajtdensa" i može da osigura da informacije o Amerikancima ostaju u američkim računarskim sistemima.

Međutim, to nije gotov posao. Američka kompanija ima oko šest nedelja da dogovori cenu sa Kinezima, da smisli kako da zaštiti podatke "TikTok-ovih" korisnika i udovolji američkoj administraciji.

"Majkrosoft" bi od ove kupovine imao veliku korist. Radi se o aplikaciji koja svojom popularnošću preti da nadmaši najveće društvenim mrežama, a naročito je popularna među mladima.

Posao vredan milijarde dolara

Prošle nedelje je grupa investitora, uključujući "Sekvoju Kapital" i "Dženeral Atlantik", procenila vrednost "TikToka" na 50 milijardi dolara.

Pročitajte još

Međutim, dve kompanije pregovaraju o tome da "Majkrosoft" kupi "TikTok" u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu, uz mogućnost da američka kompanija ponudi i drugim investitorima u SAD da se uključe u akviziciju.

Vremenski pritisak i alternativa gašenja mogu da daju prednost "Majkrosoftu" u pregovorima sa "Bajtdensom". Ali čini se da kineska kompanija nije naklonjena prinudnoj prodaji: U pismu zaposlenima danas Žang Jiming, izvršni direktor komapanije rekao je da se ne slaže sa nalogom da se prodaju njegove američke operacije i naglasio da nije doneta odluka o sudbini "TikTok-a".

"Pažnja spoljnog sveta i glasine oko TikToka mogu potrajati neko vreme", napisao je.

Peking: E, ne može

Naravno, reč u svemu ima i Peking, a to se neće svideti Trampu.

Kineska vlada neće prihvatit iprodaju "TikTok-ovih" američkih operacija "Majkrosoftu" i možda će preduzeti mere protiv Vašingtona ako bude terao kinesku kompaniju da proda aplikaciju, naveo je "Čajna dejli" u svom uvodniku.

Kako su naveli "taj proces je jednak krađi".

- Kina ni na koji način neće prihvatiti krađu kineske tehnološke kompanije, i ima puno načina da odgovori ako administracija izvrši planirani napad - naveo je list, prenosi magazin "Forčun".

Nije jasno kakve regulatorne mere može da preduzme Peking u ovom slučaju, ali jeste jasno da će "Tiktok" još neko vreme biti politički "vrući krompir" u odnosima dve svetske sile.