Capital.ba

Zbog virusa korona prihodi od putarine manji za oko 45 miliona evra

06.08.2020. / 12:31

BEOGRAD – U Srbiji će ove godine, prema procjenama, prihodi od naplate putarina biti za oko 40 do 45 miliona evra manji od planiranih, zbog epidemije virusa korona, rekla je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

Ona je navela da ulaganje u auto-puteve ostaje prioritet, bez obzira na pad saobraćaja ove godine, kako bi Srbija dalje jačala svoju poziciju tranzitne zemlje u odnosu na druge rute, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Mihajlovićeva je navela da je do 3. avgusta oko 5,4 miliona vozila manje nego prošle godine, ali je pad prihoda manji za oko 3,5 odsto ili oko 500 miliona dinara /4,25 miliona evra/.

“To je rezultat toga što je međunarodni saobraćaj sve vreme funkcionisao, a cena putarina za kamione šest puta veća nego za putnička vozila”, rekla je Mihajlovićeva tokom posjete Sektoru za naplatu putarine Javnog preduzeća “Putevi Srbije”.

Mihajlovićeva je rekla da će, osim auto-puteva koji su već u izgradnji, kao što su Moravski koridor ili auto-put Sremska Rača-Kuzmin, krajem avgusta biti raspisan i tender za dionicu Niš-Pločnik.

Ona je navela da je u izgradnji više od 200 kilometara auto-puteva, koji će za nekoliko godina biti u sistemu naplate putarina.

Mihajlovićeva je podsjetila da je Srbija prethodnih godina završila i pustila u saobraćaj oko 350 kilometara auto-puteva, čime je potvrdila svoj značaj u odnosu na neke tranzitne rute.

Vršilac dužnosti direktora “Puteva Srbije” Zoran Drobnjak rekao je da će ovo preduzeće iskoristiti smanjenje saobraćaja da ove godine uradi rehabilitaciju oko 190 kilometara auto-puteva. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!