Nekadašnji šampion na tržištu fotografije postaje farmaceutska kompanija

Američka kompanija Kodak, nekada šampion na tržištu fotografije, ponovo se budi, sada kao farmacuetski proizvođač.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 06.08.2020.

09:23

Nekadašnji šampion na tržištu fotografije postaje farmaceutska kompanija
Foto: EPA, MAURITZ ANTIN

Kompanija će Amerikancima pomagati u borbi protiv korona-krize.

Akcije kompanije Kodak skočile su za 2,441 odsto ove nedelje dostizanjem tržišne vrednosti od gotovo dve milijarde dolara, nakon što je kompanija dobila vladin zajam za pomoć u proizvodnji sastojaka koji se koriste u ključnim generičkim lekovima za borbu protiv koronavirusa.

Kodak, istorijski fotografski div čiji su se poslovi i akcije opustošili prelaskom na kamere bez filmova, u sredu je dobio na vrednosti čak 655 odsto, što je pokrenulo najmanje šest zaustavljanja trgovanja zbog nestabilnosti. Trgovano je sa više od 110 miliona akcija, što je 23 puta više od uobičajenog volumena.

Vrednost kompanije popela se na 1,99 milijardi dolara u Njujorku, sa oko sramežljivih 100 miliona dolara nakon zatvaranja u petak.

Akcije Kodaka utrostručile su se u utorak zbog vesti o kreditu u iznosu od 765 miliona dolara kako bi kompanija deo svojih fabrika preuredila za proizvodnju sastojaka za lekove.

Zajam razvojne banke bio je prvi takve vrste prema Zakonu o odbrambenoj proizvodnji u saradnji sa Sjedinjenim Državama, prenosi portal Indikator. Ministarstvo odbrane namenilo ga je za ubrzanje proizvodnje lekova koji su u manjku i onih koji se smatraju kritičnim za lečenje kovid 19, uključujući hidroksiklorokin, kontroverzni antimalarijski lek na koji se pozivao predsednik Donald Tramp.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: