Novak na tronu do kraja 2020. 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Teniska sezona u muškoj konkurenciji nikako da se „restartuje“ nakon što je u martu prekinuta zbog pandemije korona virusa.

Pažnja svetske javnosti usmerena je ka tome šta će se desiti na US openu (počinje 31. avgusta), odnosno da li će predviđene preventivne mere biti dovoljne da se zamišljeno sprovede u delo.

Rafael Nadal je, nažalost, definitivno odustao od učešća na drugom ovosezonskom grend slemu, nakon što je Vimbldon otkazan, a Rolan Garos pomeren za septembar.

Automatski, to znači, bez obzira da li će se Novak Đoković pojaviti na „Flešing Medouzu“, da će srpski as sasvim sigurno ostati na svetskom tronu do kraja 2020. godine.

Iako ima samo 370 bodova više od Rafaela Nadala, srpskom asu pogoduju – promenjeni sistem bodovanja, po kojem se računaju najbolji rezultati sa turnira od marta prošle godine, pa se samim tim poeni ne gube, kao i otkazivanje mastersa u Madridu – što je bila jedina prilika za Španca da osvoji dodatne bodove za ATP listu.

Bez mastersa u prestonici Španije, Nadal je faktički ostao i bez prilike da osvoji nove bodove, s obzirom na to da je na prijavljenim učešćima na Rolan Garosu i Rimu, prošle sezone osvajao titule.

Đoković je, pak, najavio da će do kraja godine igrati na više turnira u poređenju sa najvećim konkurentom i na gotovo svima može povećati bodovni saldo.

Novak bi trebalo prvo da se pojavi na Otvorenom prvenstvu Sjedinjenih Američkih Država (konačnu odluku donosi za par dana), na kojem je prošle sezone zaustavljen u osmini finala.

Đoković je u Sinsinatiju dogurao do polufinala, na Rolan Garosu je takođe igrao polufinale, dok je u Rimu bio finalista.

Ostaje pitanje kada će ATP tur da „odmrzne“ listu i ponovo početi da računa nedelje na vrhu.

Novak Đoković je „zaleđen“ na 282 sedmice na tronu i nedostaju mu još četiri da stigne Amerikanca Pita Samprasa.

Kada bude prestigao čuvenog Amerikanca, preostaće mu da sustigne rekordera Rodžera Federera, jer je Švajcarac 310 nedelja bio najbolji na svetu.

Dimitrov: Ne znam da li ću igrati

Bugarski teniser Grigor Dimitrov izjavio je da nije siguran da će učestvovati na predstojećem US openu. On je bio prvi teniser zaražen korona virusom: „Da budem skren, ne znam. Za Evropljane je teško, jer moramo da putujemo 12 sati do Njujorka, promenimo nekoliko aviona, onda odemo u hotel, pa u ‘mehur’. Nije lako. Ako bi se neko zarazio, sve bi se dodatno zakomplikovalo. U ovom trenutku ne mogu da kažem da li ću igrati ili ne“, u nedoumici je Dimitrov.

Oštre kazne za napuštanje „mehura“

Organizatori US opena najavili su da će igrači koji bez pisane dozvole napuste „mehur'“ u Njujorku biti diskvalifikovani, a sledovaće im i finansijska kazna. Kako je prethodno navedeno, publike neće biti, a igrači će biti u izolovanom prostoru. Ukoliko neko prekrši navedena pravila, sleduje mu kazna. Ako igrač napusti „mehur“ bez pisane dozvole šefa medicinske službe ili direktora turnira, biće udaljen sa takmičenja. U tom slučaju brojaće mu se poeni od prošle godine, takođe, sleduje mu nivčana sankcija. U slučaju da trener ili gost igrača napusti „sigurnosnu zonu“, izgubiće akreditaciju i biti zamoljen da napusti hotel u roku od 24 časa. Takođe, biće finansijski kažnjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari