Nil Jang tužio Trampov izborni štab zbog korišćenja njegovih pesama

Na Trampovim skupovima su, bez dozvole autora, korišćena dva velika hita.

BBC

Izvor: BBC

Sreda, 05.08.2020.

19:36

Nil Jang tužio Trampov izborni štab zbog korišćenja njegovih pesama
Getty Images

Poznati rok muzičar Nil Jang podneo je tužbu protiv izbornog štaba Donalda Trampa, američkog predsednika, jer je u više navrata tokom kampanje koristio njegovu muziku bez dozvole.

Jang je rekao da je američki predsednik prekršio zakone o autorskim pravima koristeći muziku na skupovima.

Kanadskom muzičaru zasmetalo je što su pesme Rockin' in the Free World i Devil's Sidewalk korišćene u onome što je nazvao "neameričkom kampanjom neznanja i mržnje".

Tramp još nije komentarisao odluku Janga.

Jang je još 2015. imao zamerke na to što Tramp koristi njegovu muziku, ali je prvobitno odlučio da to ignoriše.

Muzičar poseduje i američko državljanstvo koje je dobio zahvaljujući činjenici da već decenijama živi u Sjedinjenim Američkim Državama.

U tekstu tužbe, od Trampa zahteva 150.000 dolara na ime odštete.

Konkretno, Jang je podneo tužbu zbog korišćenja pesama na Trampovim skupovima u Tulsi u Oklahomi u junu i prošlog meseca prilikom posete planini Rašmor.

"Tematska pesma"

"Cilj ove tužbe nije da iskaže nepoštovanje prema pravima i stavovima američkih građana koji su slobodni da podržavaju koga žele", navodi se u saopštenju Jangovih advokata objavljenom na sajtu muzičara.

"Ipak, podnosilac tužbe ne može da dozvoli da se njegova muzika koristi kao tematska pesma u kampanji koja je protivna američkim principima, deli ljude i širi mržnju i neznanje", navodis se.

Jang je dva puta primljen u Rokenrol Kuću slavnih - prvo kao solo muzičar, a onda i kao član grupe Bafalo Springfild.

On nije jedini muzičar koji je ljut na američkog predsednika zbog nedozvoljenog korišćenja autorskih dela.

Prošlog meseca, članovi grupe Rolingstons upozorili su Trampa da će podneti tužbu ako nastavi da koristi njihovu muziku na predizbornim skupovima.

Mik Džeger i Kit Ričards su nedavno bili među potpisnicima otvorenog pisma u kojem se od političara zahteva da prvo traže dozvole ako tokom kampanje žele da koriste neka muzička dela.

Kako navodi organizacija BMI, koja se bavi zaštitom prava, regularne dozvole koje se izdaju koncertnim dvoranama i drugim sličnim objektima, ne odnose sa na političke skupove.

Kandidati za političke funkcije moraju da dobiju posebnu dozvolu, koja im omogućava pravo na korišćenje 15 miliona pesama. Vodeći ljudi Trampovog izbornog štaba nisu obezbedili tu dozvolu.

Ali izvođači imaju pravo da traže da se njihova dela uklone sa te liste.

To su uradili Rolingstonsi, dok Jang ni sada nije jasno saopštio da li će povući ovaj potez. Follow us on Facebook, or on Twitter @BBCNewsEnts. If you have a story suggestion email entertainment.news@bbc.co.uk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: