');
Najnovije vesti
Blic Vesti Beograd

JOVOVIĆU I SPOMEN PLOČA Vesić: Prvi ravnogorac koji je dobio ulicu u Beogradu

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i direktor Muzeja žrtava genocida Veljko Đurić Mišina otkrili su spomen-ploču posvećenu Blagoju Jovoviću u ulici u Zemunu koja je danas zvanično dobila njegovo ime.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Jovović ulica i spomen ploča
Jovović ulica i spomen ploča

Vesić je ovom prilikom istakao "da se danas, kada ova ulica u Zemunu zvanično dobija ime po srpskom heroju Blagoju Jovoviću, simbolično završava tužan period u istoriji našeg naroda, period zabluda koje su nam nametali osećaj samokrivice, stida od svoje časne istorije i ubeđenje da je za trajni mir na Balkanu neophodno da Srbija bude slaba i ponižena bez prava na svoju istoriju".

On je dodao "da današnji čin ima još jednu simboliku jer se među okupljenima koji su došli da prisustvuju ovom događaju ne zna ko je iz partizanske, a ko iz ravnogorske porodice", te "da je Blagoje Jovović prvi ravnogorac koji je dobio ulicu u Beogradu, a to je zaslužio svojim herojskim činom".

Vesić je podsetio da je ova ulica danas dobila ime po Blagoju Jovoviću koji je 10. aprila 1957. godine smrtno ranio poglavnika ustaške Nezavisne države Hrvatske Antu Pavelića.

– Nismo bez razloga izabrali ulicu u Zemunu. Naime, za vreme Drugog svetskog rata glavna ulica u ovoj opštini nosila je ime ustaškog zločinca Anta Pavelića, a Gospodska ulica ime Adolfa Hitlera. Današnjim činom simbolično sahranjujemo pretenzije zlikovca Pavelića i na Zemun i na sve one delove koji su činili NDH – rekao je Vesić.

"Blagoje Jovović je dokaz da će se u srpskom narodu uvek rađati novi Obilići i novi Principi", istakao je Vesić, dodajući da smo ovim činom pokazali da Beograd i srpski narod nikada neće zaboraviti Blagoja Jovovića.

Ovom prilikom pročitano je i pismo porodice Blagoja Jovovića u kojem se izražava zadovoljstvo činjenicom da Grad Beograd i Republika Srbija ne zaboravljaju svoje heroje. U pismu se navodi da je Jovović vrlo emotivno doživljavao sudbinu svog naroda tokom ratova za vreme raspada Jugoslavije.