05. avgust  2020. 14.19  | Izvor: RTV (Tanja Krunić)

Od početka praćenja epidemije do juče u srednjem Banatu 274 slučaja COVID 19

ZRENJANIN -

Najnoviji podaci Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin pokazuju da je epidemiološka situacija na području Srednjobanatskog upravnog okruga i dalje nestabilna i neizvesna, iako se primećuje blago zatišje u porastu broja zaraženih, saopšteno je nakon današnje sednice Saveta Srednjobanatskog upravnog okruga. Od početka praćenja epidemije, zaključno sa 4. avgustom u Okrugu je potvrđeno 274 slučaja COVID-19 , od čega je u drugom piku talasa 242, što čini 88% od ukupnog broja potvrđenih slučajeva. Najviše zaraženih je u Zrenjaninu, ukupno 192 (134 u Gradu i 58 u naseljenim mestima), u Žitištu ima 17 zaraženih, Novoj Crnji 12, Novom Bečeju 11, a u Sečanju njih devetoro. Trenutno je na bolničkom lečenju 51 osoba, dok se u kućnoj izolaciji nalazi 113 osoba sa potvrđenom infekcijom.

 

Najveći broj obolelih zabeležen u julu, i to: u prvoj nedelji 17, u drugoj nedelji jula bilo je 46 obolelih, u trećoj nedelji broj obolelih bio je 69, u četvrtoj 72-oje, dok je u poslednjoj nedelji prošlog meseca broj obolelih bio 22.

korona, virus, novi, sad, maske, prolaznici, 82

Kako se navodi u saopštenju, najveći broj obolelih je u uzrastu od 30-64 godine, ukupno 144, a zatim sledi uzrast od 15-29 godina, njih je 69 i osobe starije od 65 godina , ukupno 58 obolelih. Ukupno je umrlo 16 osoba kod kojih je potvrđena infekcija virusom COVID-19 .

Policijska uprava u Zrenjaninu procenjuje da je bezbednosna situacija na području Okruga stabilna uz smanjenje kriminaliteta. Povećan je broj intervencija po pozivima građana koji se žale na okupljanja mladih na pojedinim lokacijama u gradu u kasnim večernjim časovima.

U privrednim subjektima u Okrugu epidemiološka situacija je takođe zadovoljavajuća. Poslodavci striktno poštuju zaštitne mere i svesni su rizika od širenja infekcije virusom korona među zaposlenima.

U saopštenju se navodi i da je što se tiče rada inspekcija u vezi sa nadzorom u sprovođenju protivepidemioloških mera, najviše angažovana Sanitarna inapekcija, koja po nalogu Ministarstva zdravlja vrši ciljani redovan nadzor o primeni Instrukcije za rad poslodavaca u primeni mera prevencije, sprečavanja širenja i smanjenja rizika bolesti COVID-19 (kontrla kozmetičkih i frizerskih salona, teretana i fitnes klubova, predškolskih ustanova, školskih ustanova sa produženim boravkom, ugostiteljskih objekata, objekata za promet hrane i predmeta opšte upotrebe, prodavnica, marketa, tržnih centara).

Od 28. jula, kada je počela sa sprovođenjem vanrednih ciljanih nadzora, ova inspekcija uradila je ukupno 100 kontrola, zaključno sa 1. avgustom. Ove kontrole inspekcija je radila u pratnji komunalne milicije, kao združeni nadzor. Najviše uočenih nepravilnosti odnosilo na nenošenje zaštitnih maski.

Uočeno je da zaposleni u ugostiteljskim objektima nisu nosili maske, iako je u pitanju zatvoreni prostor. Za sada su podnete dve prekršajne prijave protiv poslodavca i odgovornog lica kod poslodavca.

Osim nošenja zaštitnih maski, inspekcija je kontrolisala držanje fizičke distance i postavljene dezobarijere. Od 4. avgusta Sanitarna inspekcija ove kontrole vrši i u popodnevnim i večernjim satima kao i vikendom.

Osim Sanitarne, i Inspekcija rada, na osnovu Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, kontroliše primenu Pravilnika o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti, koji je stupio na snagu 11. jula, a počinje da se primenjuje od 10. avgusta.

U skladu sa Pravilnikom poslodavac je dužan da, za sva radna mesta u radnoj okolini, donese plan primene mera za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti, koji je sastavni deo akta o proceni rizika koji se donosi saglasno zakonu i propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Poslodavac je dužan da plan primene mera, usled nastalih promena koje utiču na bezbedan i zdrav rad tokom trajanja epidemije usaglašava sa odlukama nadležnog organa. Do početka primene ovog pravilnika inspekcija samo ukazuje poslodavcima na obavezu izrade Plana primene mera, a nakon toga nepoštovanje će biti i sankcionisano.

Pored poziva svim građanima da se i dalje striktno pridržavaju preporuka (posebno obaveza nošenja zaštitnih maski i držanje fizičke distance), i poštuju naredbe svojih lokalnih samouprava, skrenuta je pažnja građanima da ne zanemaruju blage tegobe koje mogu biti siptomi zarazne bolesti COVID- 19 , da se obrate svom izabranom lekaru i imaju na umu da se infekcija i u takvim slučajevima širi.

Takvim ponašanjem smanjiće se opasnost od širenja zaraze.

Tagovi