U KC Kragujevac pozitivan trend: Više otpusta nego prijema novih pacijenata 1Foto: Nenad Kovačević

U Kliničkom centru u Kragujevcu hospitalizovano je 108 pacijenata kod kojih je potvrđena KOVID-infekcija, a na respiratorima se nalazi 12 pacijenata.

Na lečenju je i 24 pacijenata koji čekaju rezultate testiranja, a poslednja 24 časa primljena su tri pacijenta i otpušteno je šestoro.

„U poslednjih nekoliko dana veći je broj otpusta nego prijema novoobolelih, što je pozitivan trend i ako se on nastavi KOVID-jedinice bi mogle polako da se prevode u non-KOVID-režim, o čemu odlučuje Krizni štab Vlade i Ministarstvo zdravlja“, rekao je zamenik direktora KC Kragujevac Slobodan Milisavljević za agenciju Beta.

Kazao je da je pre 10 do 15 dana KC Kragujevac primao u proseku dnevno 10 do 15 pacijenata sa kliničkom slikom KOVID-infekcije.

Prema njegovim rečima, iz KC se poslednjih dana otpuštaju najviše mlađi pacijenti koju su imali blagu ili umereno srednje tešku kliničku sliku.

Od početka epidemije do danas iz KC Kragujevac je otpušteno ukupno 446 KOVID-pacijenata.

Milisavljević je rekao da je „pozitivan trend“ i činjenica da ima pacijenata u intenzivnim negama koji se ekstubiraju i prevode na druge tipove ventilacije.

„Poslednjih dana bilo je pacijenata koji su skinuti sa mehaničke ventilacije i prevedeni su u druge KOVID-jedinice, dakle ne zahtevaju više intenzivnu negu“, dodao je Milisavljević.

S druge strane, naglasio je, situacija je i dalje teška i „nema opuštanja“, jer je „upozoravajući“ broj pacijenata koji se nalaze na respiratorima koji govori o tome da virus još nije pobedjen.

Milisavljević je rekao da su „za sada“ raspoloživi kapaciteti KC dovoljni i da nema potrebe da se otvara Interna klinika koja je „u rezervi“ i potpuno spremna i opremljena za prijem KOVID-pacijenata.

Prema njegovim rečima, KC Kragujevac zbrinjava poslednjih dana pacijente različite životne dobi koji imaju srednje tešku i tešku kliničku sliku KOVID-infekcije.

Milisavljević je rekao da je najstariji pacijent 96-godišnja žena iz Kragujevca kod koje nije dokazana KOVID-infekcija ali ima sve simptome i nalazi na „high flow“ ventilaciji.

On nije želeo da iznosi podatke o broju preminulih u KC Kragujevac od posledica infekcije korona virusom.

Rekao je samo da ima smrtnih slučajeva, ali da je preporuka ministarstva da se time „bavi“ Krizni štab.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari