05. avgust  2020. 13.06  | Izvor: Tanjug

Čekanac: Situacija povoljnija, ali neophodan oprez

KRALJEVO -

Epidemiološka situacija u Kraljevu je i dalje nepovoljna, ali je danas povoljnija nego pre nedelju dana, ocenio je danas koordinator za zdravstvena pitanja u Gradskom štabu za vanredne situacije Radovan Čekanac, uz napomenu da je potrebno i dalje biti oprezan i pridržavati se mera zaštite.

Doktor Čekanac je za Tanjug kazao da se poslednjih dana procenat pozitivnosti kreće između 25 i 30 odsto, što je bolje u odnosu na period kada je iznosio 80 odsto.

Za tri dana, 30. i 31. jul i 1. avgust, zabeležen je 31 novopozitivan slučaj od 124 testiranih uzoraka po prvi put, a od 17. juna ukupno je 1.189 novoregistrovanih, dok od početka epidemije u gradu na Ibru je zabeleženo 1.241 pozitivan na virus korona.

laboratorija, testovi, kovid, 19, korona, 5

Broj preminulih u Kraljevu od posledica virusa korona je 30, a tri osobe su preminule tokom prvog pika.

Kako je naveo Čekanac, broj hospitalizovanih poslednjih dana kreće se oko 50, što je značajan pad u odnosu na pre par dana kada je bilo preko 80 hospitalizovanih pacijenata.

Takođe, nekoliko dana bila je i razlika između prijema i otpusta, i to tako što je jednog dana bilo 10 otpusta, a tri prijema, drugog 10 otpusta, šest prijema, međutim, kako kaže Čekanac, poslednja dva dana bilo je devet otpusta, devet prijema, a poslednjeg dana je zabeležen čak i jedan prijem više - devet prijema, osam otpusta.

"Treba i dalje biti oprezan", ukazuje doktor Čekanac i dodaje da je juče u Opštoj bolnici "Studenica" bilo sedam pacijenata na respiratoru - dva na invanzivnim, pet na neinvazivnim aparatima.

Pregledi u kovid ambulanti su se značajno smanjili, kaže Čekanac i precizira da se dnevno oko 50 pacijenata javi na prvi pregled, od kojih se oko 35 po indikacijama uzorkuje, a 10 do 15 pacijenata imaju simptome i zbog drugih virusa koji vladaju u ovo doba godine.

"Ti pokazatelji - smanjen broj hospitalizovanih, smanjen procenat pozitivnih uzoraka i smanjen broj koji se javlja u ambulantu na prvi pregled, jesu bolji, ali treba biti oprezan. Nema popuštanja mera", kaže Čekanac.

Prema njegovim rečima, nagli pad, odnosno da procenat pozitivnosti bude ispod 10 odsto, ne očekuje u sledeće dve nedelje.

Navodeći da u Kraljevu još uvek nije dozvoljeno otvaranje bazena jer bez obzira što uz mere zaštite nije rizičan, niko ne garantuje da će svi poštovati mere, doktor Čekanac je još jednom apelovao na Kraljevčane da budu oprezni i poštuju sve propisane mere zaštite.

Tagovi
Srodne vesti