Najnovije vesti
Vesti Svet
"OSEĆAJ JE KAO DA JE PALA ATOMSKA BOMBA" Ambasador Srbije u Libanu za "Blic": Među povređenima i stradalima nema naših građana

"OSEĆAJ JE KAO DA JE PALA ATOMSKA BOMBA" Ambasador Srbije u Libanu za "Blic": Među povređenima i stradalima nema naših građana

Među povređenima i poginulima u stravičnoj eksploziji u lučkom skladištu u Bejrutu nema državljana Srbije, kaže eksluzivno za Blic ambasador Srbije u Libanu Emir Elfić.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
emir elfic bejrut foto Tanjug AP, Youtube RTV Yu Eco Foto: Tanjug / AP, Youtube/ RTV Yu Eco / RAS Srbija
emir elfic bejrut foto Tanjug AP, Youtube RTV Yu Eco

U Libanu, prema njegovim rečima, registrovano je 50 državljana Srbije, a naša ambasada je posle eksplozije kontaktirala sve one koji su trenutno u Bejrutu.

Emir Elfić
Foto: RTV Yu Eco / youtube
Emir Elfić

- Što se tiče naših državljana u Libanu, uglavnom su u pitanju sportski radnici, ali se većina njih trenutno nalazi u Srbiji. Odmah posle ovog strašnog događaja kontaktirali smo sve one koje imamo registrovane kod nas, i među njima nema ni nastradalih, ni povređenih i svi su dobro - navodi Elfić za Blic.

Svi svetski mediji danas izveštavaju o tragičnoj nesreći, a ambasador Srbije u Libanu kaže za Blic da se udar osetio u krugu od pedeset kilometara.

- Osetio se potres od 3,5 stepena. Eksplozija je bila toliko je jaka da se osetila i na Kipru koji je udaljen 200 kilometara od Libana. Osećaj je bio kao da je pala atomska bomba. U trenutku sam bio kod kuće, spremao da idem ka centru grada - priča Elfić.

Pročitajte još

Području u kojem je izbila eksplozija sada je nemoguće prići, dodaje on.

- Zona je zatvorena, a trenutno se radi istraga šta se tačno desilo i šta je uzrok. Još uvek nema zvaničnog izveštaja, a prema nezvaničnim informacijama, izgleda da je došlo do požara pri varenju južnih vrata skladišta 2.700 tona kalijum nitrata. Ta roba je zaplenenja 2014. godine, a skladište se nalazi bukvalno u srcu grada. Luka je u samom centru grada, i glavna je libanska luka. Iznad nje se izdižu naselja i veliki boj zgrada i nebodera. Tako da je šteta koju je eksplozija izazvala neprocenjiva. Mediji samo o tome izveštavaju, tema je u međunarodnoj zajednici - navodi Elfić.

Foto: Tanjug/AP

Mediji izveštavaju da je 100 poginulih, i 4.000 povređenih, a strahuje se da bi bilans mogao da bude još tragičniji.

Foto: Tanjug/AP

- Mediji izveštavaju da porodice nestalih konstantno zovu Hitnu pomoć i traže podatke o najbližima koje nisu mogli da pronađu. Tri bolnice su, kako smo saznali iz medija, oštećene tokom eksplozije, svi bilnički kapaciteti po Libanu se koriste kako bi se zbrinuli povređeni - kaže Elfić.