04. avgust  2020. 23.59  | Izvor: Tanjug, FoNet

Ambasada SAD: Broj infekcija po glavi stanovnika na Kosovu među najvećim u svetu

PRIŠTINA/BERLIN -

Ambasada SAD u Prištini pozvala je danas svoje državljane da ovog leta odlože ili otkažu putovanja na KiM, uz upozorenje da broj novih infekcija po glavi stanovnika na Kosovu neprekidno raste u poslednjih nekoliko nedelja i ''sada je među najvećim u svetu''.

Američka ambasada je upozorila svoje državljane da su na teritoriji pokrajine ograničeni kapaciteti za pružanje pomoći u hitnim slučajevima, istovremeno naglašavajući da su na snazi dodatne zabrane okupljanja.

"Ako planirate da dođete ili napustite Kosovo ovog leta, molimo vas da pročitate celo zdravstveno upozorenje. Razumemo vašu želju da posetite porodicu i prijatelje, ali vas pozivamo da za ovo leto odložite ili otkažete putovanje na Kosovo", navodi se u saopštenju ambasade SAD u Prištini.

Iz Ambasade upozoravaju da je širenje virusa na KiM, kao i u celom regionu, izazvalo probleme u zdravstvenom sistemu.

korona,kosovo,pristina

"Neke bolnice su prenatrpane pacijentima i nemaju zalihe, kao što je kiseonik, ili im nedostaje potrebno osoblje za pravilno nadgledanje opreme i lečenje pacijenata", navodi se u saopštenju.

Kako navode iz ambasade SAD, broj novih infekcija po glavi stanovnika na Kosovu neprekidno raste u poslednjih nekoliko nedelja i ''sada je među najvećim u svetu''.

"Smrtni slučajevi povezani sa kovid-19 su u porastu. Pored toga, iako su mere za socijalno distanciranje i nošenje maski za lice obavezne, pravila se otvoreno ne sprovode na javnim mestima kao što su restorani, prodavnice i kafići", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da državljani SAD koji su putovali na KiM, uprkos uputstvu američke administracije da se ne putuje širom sveta, u sve većem broju se obraćaju američkoj ambasadi u Prištini za pomoć u slučajevima kada se neko od članova njihove porodice zarazi.

"Osoblje američke ambasade u Prištini nema pristup nijednoj alternativnoj medicinskoj ustanovi. Iako koordiniramo medicinsku pomoć i donacije sa ministarstvima i institucijama, ne možemo da pružimo pomoć pacijentima i pojedincima koji boluju od kovdi-19", upozoravaju iz ambasade.

Sa Kosova u Nemačku ušlo 608 sa koronom

U Nemačku je za poslednje četiri sedmice ušlo 608 građana Kosova zaraženih korona virusom, saopštila je Ambasada Kosova u Berlinu.

U saopštenju Ambasade se navodi da je reč o najvećem broju zaraženih koji su se nakon odmora vratili u Nemačku.

"Prema poslednjim podacima Instituta 'Robert Koh', u protekle četiri sedmice na teritoriju Nemačke sa Kosova je ušlo 608 osoba zaraženih kovidom-19. Broj naših sunarodnika (sa državljanstvom Kosova, dvojnim državljanstvom ili sa nemačkim državljanstvom) koji su se iz domovine vratili u Nemačku je najveći broj zaraženih koji su se posle odmora vratili u Nemačku", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da sledi Srbija sa 227 zaraženih osoba, Turska sa 166, a Bosna i Hercegovina sa 105.

Ambasada Kosova u Berlinu pozvala je građane da budu oprezni i pridržavaju se uputstava institucija tokom odmora na Kosovu.

Takođe, apeluje da se građani testiraju čim uđu u Nemačku i upozoravaju da će se zaraženi građani koji se vraćaju u Nemačku suočiti sa oštrim merama nemačkih vlasti.

Srodne vesti