Plenković: Oluja je bila pravno legitimna, vojno neizbežna i politički neophodna 1Andrej Plenković Foto: EPA-EFE/DANIEL KASAP

Premijer Hrvatske Andrej Plenković istakao je danas da je vojno-policijska akcija „Oluja“ bila pravno legitimna, vojno neizbežna i politički neophodna.

„Pravno legitimna, vojno neizbežna i politički nužna, ‘Oluja’ je bila ključna ne samo za vraćanje u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske najvećeg dela okupiranih teritorija, nego i za otvaranje puta mirnoj reintegraciji tada okupiranog hrvatskog Podunavlja. Time je ‘Oluja’ sprečila nebrojene nove žrtve i patnje“, napisao je Plenković u čestitki povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti, koji se obeležava 5. avgusta, kada i godišnjica „Oluje“.

On je naveo da je tom akcijom „ujedno omogućen i prekid opsade Bihaća, kao i oslobađanje velikog dela Bosne i Hercegovine“.

„Zahvaljujući državničkom vodstvu prvog hrvatskog predsednika, dr. Franje Tuđmana, uz požrtvovnost i žrtvu hrvatskih branitelja, očuvana je samostalnost i celovitost Hrvatske“, napisao je hrvatski premijer.

On je naglasio da je dolazak cele hrvatske vlade na sutrašnje obeležavanje 25. godišnjice Oluje poruka savremene Hrvatske koja je „rešila sve svoje strateške ciljeve i gradi uključivo i tolerano društvo“.

Centralna manifestacija povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 25. godišnjice „Oluje“ održava se sutra u Kninu, u prisustvu hrvatskog državnog vrha, na čelu s predsednikom Zoranom Milanovićem.

Obeležavanju će prvi put prisustvovati i neki visoki politički predstavnik srpske nacionalne manjine – potpredsednik vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Boris Milošević, što je u Zagrebu ocenjeno kao „snažna i važna poruka pomirenja“ u odnosima Hrvata i srpske manjine, ali i Hrvatske i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari