Dostupni linkovi

Nemačka dopustila putovanja u delove Turske


Kušadasi, arhivska fotografija
Kušadasi, arhivska fotografija

Nemačke vlasti su 4. avgusta delimično ukinule upozorenje da se ne putuje u Tursku, što su nedeljama tražile vlasti u Turske čiji turizam zavisi od gostiju iz Nemačke.

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da ukida zvanično upozorenje za turistička putovanja u turske provincije Antaliju, Izmir, Ajdin i Muglu, na zapadnoj, egejskoj obali te zemlje, što su omiljena su odmarališta Nemaca, prenosi agencija Frans pres (AFP).

Turska je do sada bila na spisku 160 zemalja van Evropske unije (EU) i Šengenskog prostora za koje do 31. avgusta važi upozorenje da se tamo ne putuje zbog korona virusa.

Kako navodi AFP, Nemačka je prvi put napravila izuzetak.

Ministarstvo je navelo da ukida upozorenje za četiri turske provincije pod uslovom da se "strogo poštuje globalna koncepcija turizma i higijene po nalogu turske vlade".

"To, izmedju ostalog, podrazumeva obavezni test PCR za sve putnike koji se iz Turske vraćaju u Nemačku", navodi se u saopštenju i dodaje da test ne sme da bude stariji od 48 sati.

Test u laboratorijama putnike košta po 15 evra, a na aerodromima 30. Ako se testom pre povratka u Nemačku utvrdi da neko ima korona virus, ostaje u karantinu ili na lečenju u - Turskoj.

U Turskoj je od virusa korona umrlo 5.765 osoba. Zaražene su 234.934 osobe. U poslednja 24 sata ta zemlja beleži rast novih slučajeva koje vlast povezuje sa slavljenjem verskog praznika Bajrama.

XS
SM
MD
LG