');
Najnovije vesti
Blic Kultura

Niški dvojac “Stereo banana”: Ako ovo potraje, moraćemo da idemo na građevinu

Niški dvojac “Stereo banana” za 10 godina postojanja uspeo je svojim prepoznatljivim izrazom, odnosno igranjem rečima i muzičkim žanrovima da zauzme svoje mesto na domaćoj sceni.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Stereo banana foto privatna arhiva Foto: Privatna arhiva
Stereo banana foto privatna arhiva

Kako je izgledalo stvaranje prepoznatljivog pečata i graditi karijeru iz grada koji nije Beograd?

- Dosta smo napredovali u protekloj deceniji postojanja, pogotovo za sastav koji ne dolazi iz državne prestonice. Stalno nas pitaju kako je to ne biti iz Beograda, a gle, začudo, potpuno je isto da li ti pored rodnog mesta piše Lebane ili San Francisko. Stvaranje izraza nije neki proces to imaš ili nemaš, a svakako ga vremenom klešeš u onom smeru u kom tu srce kuca - kaže u intervjuu za “Pop&kulturu” Marko Anđelković iz niškog sastava “Stereo banana”.

Čini se da je grupa nastala iz zezanja, prvu pesmu ste snimili na izmišljenom francuskom jeziku, ali vremenom kao da ste rešili da budete ozbiljniji?

- To je donekle tačno, nastali jesmo iz zezanja, ali nismo se uozbiljili ni mrvu, to je samo fatamorgana.

Vaš pesme su često na prvi pogled šaljive, ali umeju vrlo jasno da reflektuju vreme u kom su nastale. Koju pesmu ili stih biste izdvojili da najbolje opisuje današnje vreme?

- Naviše bi odgovarala naša pesma sa albuma “Munje Nebjeske”, a zove se “Zašto si se usr’o”.

Ovih dana je bila ponovo aktuelna vaša stara pesma “Lako je prutu da se sokoli”?

- Nažalost, svakog dana od njenog nastanka je sve više i više dobijala na aktuelnosti.

Kakav je plan po pitanju izlaska novog materijala?

- Šta god da kažemo, slagaćemo, ne volimo da licitiramo sa datumima, ali se poprilično kuvalo u prethodnom periodu i kamaru pesmica smo napravili. Novi video samo što nije iskočio, samo da ga još malo nalickamo.

Koje teme će se naći u novim pesmama?

- Biće tu stari tradicionalni običaji, industrija tekstila, ljubav, putevi Srbije, gastronomija, barijere psihičke, ali i fizičke, preispitivanja, numizmatika itd.

Koliki je uspeh danas kada ime benda čiji spotovi se ne vrte na TV-u ipak završi u kvizu “Slagalica”?

- Lepo ste to primetili. Odmah su nas zvali drugari. To je zaista jedno posebno priznanje. Hvala “Slagalici” i njenom kreativnom timu.

Jeste li došli u fazu da živite od muzike i kako preživljavate u ovom periodu otkad se pojavila pandemija virusa korona?

- Živimo isključivo od muzike zadnjih nekoliko godina, tako da smo sad ovo doživeli kao jednu vrelu šamarku. Ako potraje, moraćemo idemo na građevinu.

Kako funkcionišete u vreme kada nema nastupa, okupljanja...?

- Bojimo slikovnice, kupamo se po jezera, jedemo grožđe i orah, majemo se, podržavamo scenu i grlimo stabla…