Dostupni linkovi

Posmrtni ostaci najmanje jedne osobe ekshumirani kod Zvornika


Ilustracija
Ilustracija
Posmrtni ostaci najmanje jedne osobe ekshumirani su danas prilikom asanacije terena na lokalitetu Repište, u mjestu Križevići kod Zvornika, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Emza Fazlić.

“Posmrtni ostaci na ovom lokalitetu otkriveni su nedavno prilikom izvođenja poljoprivrednih radova, kada je na lokalnom putu točak traktora zakačio kosti”, precizirala je Fazlić.

Po njenim riječima, pretpostavlja se da bi se moglo raditi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je ubijena 1995. godine na tom lokalitetu, s obzirom da su se tom dionicom kretali Srebreničani u julu 1995. godine, nakon pada Srebrenice.

Posmrtni ostaci su prebačeni u Komemorativni centar u Tuzlu radi sudsko medicinske i kriminalističko-tehničke obrade, te izuzimanja koštanih uzoraka u svrhu identifikacije žtve uz pomoć DNK metode.

Ekshumacijom, odnosno asanacijom terena, rukovodilo je Tužilaštvo BiH po naredbi Suda BiH.

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari do sada je ukopano 6.619 žrtava genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana.

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 150 različitih lokaliteta, u više od 70 masovnih grobnica.

Srebrenica: Genocid u tri čina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:42 0:00

Za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine, Haški tribunal, Sud Bosne i Hercegovine, te sudovi u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 47 osoba na više od 700 godina zatvora, te izrekli četiri doživotne kazne (od čega je jedna nepravosnažna).

XS
SM
MD
LG