NA MESTU TRAGEDIJE NIČE HRAM SVETOG NIKOLE: Nastavak izgradnje pravoslavne crkve na mestu napada 11. septembra (VIDEO)
Foto: Screenshot YT

vera

NA MESTU TRAGEDIJE NIČE HRAM SVETOG NIKOLE: Nastavak izgradnje pravoslavne crkve na mestu napada 11. septembra (VIDEO)

Planeta -

Posle trogodišnjeg zastoja zbog finansijskih problema, u ponedeljak je nastavljen rad na izgradnji grčke pravoslavne crkve koja je zamenila uništenu u napadu na Svetski trgovinski centar 11. septembra 2001. godine.

Arhiepiskop Elpidoforos, čelnik grčke pravoslavne crkve u Americi, stajao je na balkonu nedovršene crkve i blagoslovio je izgradnju Grčke pravoslavne crkve Svetog Nikole i Nacionalnog svetilišta pri Svetskom trgovinskom centru.

"Čuli smo Gospodnji glas i obnavljamo crkvu", rekao je.

Guverner Endru Kuomo, koji je bio tamo da vidi nastavak radova, rekao je da je nastavak obnove još više dokaz upornosti Njujorčana da se dignu iz pepela posle terorističkih napada.

U svom trenutnom stanju crkva koju je projektovao španski arhitekta Santiago Calatrava podseća na betonski bunker. Ali kada bude gotova, nalaziće se mermerna obloga i centralna kupola okružena kulama poput dve vizantijske svetinje koje su je inspirisale, Crkva Isusa Hrista Spasitelja u Hori i istanbulska Aja Sofija, koja je prošlog meseca pretvorena u džamiju.

Crkva će služiti pravoslavnim vernicima, kao i dočekati posetioce svih vera koji žele da razmišljaju o gubicima od 11. septembra.

Konstrukcija je poluproizvedena od decembra 2017. kada je građevinska kompanija Skanska US prekinula radove. Grčki pravoslavni zvaničnici i Kuomo najavili su plan za obnovu gradnje u januaru, ali COVID-19 je te planove odložio.

Zvaničnici nadbiskupije se još uvek nadaju da će fasadu biti završenu do 11. septembra 2021. godine, 20. godišnjice napada, rekao je vlč. Aleks Karloutsos, generalni vikar nadbiskupije.

Kurir.rs/CBS News Foto: Screenshot YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track