Region

0

Milanović: Bilo bi dobro da se Hrvatska ne sramoti kao država

Autor: IG

Izvor: Beta

Milanović: Bilo bi dobro da se Hrvatska ne sramoti kao država

Izvor: Foto: Beta/Hina/Damir Senčar


"Nije to isto. U Okučanima je to bio protokol. Došli su ispred premijera i mene, a ovo je drugo. Bilo bi dobro da se ne sramotimo kao država, a ako već žele vikati, nek viču, ali neka ne oblače te majice, to nam radi štetu", izjavio je Milanović u zagrebačkoj Policijskoj akademiji, nakon svečanog obeležavanja 30. godišnjice osnivanja policijske formacije Prvi hrvatski redarstvenik, prenela je agencija Hina.

Na pitanje da li će reagovati kao što je to učinio u Okučanima kada je zbog HOS-ovih obeležja s natpisom "Za dom spremni" napustio svečano obeležavanje operacije Bljesak, ako obeležja ipak budu u protokolu, rekao je da će reagovati jer deluje prema svojim principima koje ljudi prepoznaju.

"Sigurno neću dopustiti da se od hrvatske države i simboličnih stvari radi ruglo. Siguran sam da će se premijer potruditi da to bude čisto", ocenio je Milanović.

Vezano za dolazak na obeležavanje Oluje u Knin potpredsednika Vlade Borisa Miloševića iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDŠ), kazao je da je to dobro, ali da to nije očekivao.

"Sutra je u Kninu proslava, ne komemoracija. Ja ne očekujem od svakoga u Hrvatskoj da slavi na isti način svaku stvar. Zato mi je drago, ako tu ima iskrenosti, a verujem da ima, da Milošević dolazi", rekao je Milanović.

Hrvatska ni u jednom trenutku uz moguća posrtanja u ratu i nakon nikad nije pala u moralnu katastrofu, ocenio je predsednik i dodao da je bilo grešaka i propusta, što je plaćeno i sudski i materijalno.

"Ostaje jedna mrlja, ali pobeda je velika, čista i nedvojbena. Onima kojima je krivo, neka im bude krivo i dalje. Zato mi je drago da dolazi Boris Milošević koji je i u mojoj Vladi bio zvaničnik", naglasio je Milanović.

Vezano za kritike oko odlikovanja jedinice penzionisanog generala Zlatana Mije Jelića, koji je optužen za ratni zločin u BiH, Milanović je naveo kako je najbolje o tome više ništa ne reći.

"Ne gledam na to što Bakir Izetbegović ide redovno na grob rahmetli Rasimu Dediću, zapovedniku bosanskohercegovačke vojske koji je u Hagu osuđen na tri godine, a ja ne smatram da je zbog toga ratni zločinac. Dobio je tri godine jer su mu nešto morali nalepiti, onda je i Milivoj Petković ratni zločinac. Nije svako ko je dobio kaznu u Hagu ratni zločinac", ocenio je Milanović.

On je rekao da nisu isti srpski ratni zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić s Rasimom Delićem. Poručio je da ne odaje počast nijednom pojedincu, nego svima njima jer se ne može birati.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR