04. avgust  2020. 12.21  →  12.45 | Izvor: Tanjug

Kostić: Dveri više nisu deo Udružene opozicije oko SzS

BEOGRAD -

Potpredsednik Dveri Ivan Kostić izjavio je danas da taj pokret više nije deo Udružene opozicije Srbije i da će početkom septembra predstaviti novu verziju "starih Dveri", sa novim programom i novim ljudima.

Kostić je za Tanjug rekao da je za Dveri u ovom trenutku prioritet odbrana Kosova i Metohije, što, kako kaže, znači da ta stranka ne može da bude deo novog političkog saveza opozicije, ako u njegovom programu na prvom mestu nije očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

Prema Kostiću, Dveri su u SzS ušle zato što je počivao na 30 programskih tačaka, a za njih su posebno bile važne dve tačke posvećene KiM, u kojima se jasno naglašavalo poštovanje Ustava i rezolucije 1244, kao i nepristajanje na priznavanje lažne države Kosovo.

"Pošto formiranjem Udružene opozicije Srbije prestaje da postoji Savez za Srbiju i više ne važi pomenutih 30 tačaka, Predsedništvo Dveri je donelo odluku da ne budemo deo tog novog opozicionog saveza i da svoju dalju političku aktivnost nastavimo nezavisno", rekao je Kostić.

Dveri, kaže, ostaju spremne za tehničku saradnju sa svima u opoziciju oko zajedničke borbe za slobodu medija i demokratske izbore, ali svoj put dalje nastavljaju samostalno.

Dveri: Ratna dešavanja deo prošlosti,probleme mirni rešavati

Grupa od desetak predstavnika Dveri okupila se danas ispred Ambasade Hrvatske u Beogradu da bi podsetila na 25 godina od etničkog čišćenja srpskog naroda sa područja Like, Banije, Korduna, a tom prilikom nisu hteli da komentarišu odlazak predstavnika Srba iz hrvatske vlade Borisa Miloševića u Knin na obeležavanje te vojne akcije.

"Ratna dešavanja deo su prošlosti, a na nama je da nikada ne zaboravimo istinu i da nastojimo da sve probleme u budućnosti rešavamo mirnim putem, jer mir je preduslov za ekonomsku stabilnost i budućnost novih generacija", naveli su predstavnici Dveri.

Obeležavanje Oluje uz koncert Tomspona i ustašku ikonografiju, sa jedne strane, kako kažu užasava, a sa druge upozorava da se fašizam povampirio i da predstavlja potencijalnu opasnost za ceo region.

Predstavnica Dveri Branka Jovanović dodala je da taj pokret nikada neće zaboraviti stradanja Srba u Oluji i da se zato zalaže za rešavanje pitanja nestalih, imovine, penzija...

Navela je da se to etničko čišćenje desilo uprkos činjenici da je RSK, koju kako navode pamte, bila pod zaštitom snaga UN.

Hrvatska je između 4. i 8. avgusta uz podršku NATO saveznika proterala više o 200.000 Srba, a stradalo je oko 2.000 ljudi.

Za taj zločin, niko od najodgovornijih nije odgovarao, rekli su oni.

Skupu nije prisustvovao lider Dveri.

Srodne vesti